Sunday, April 25, 2010

FREE BLOGGER TEMPLATE 3 COLUMN

Buat yang tinggalkan komen tadi ~ SORRY! Miss Mirror tak dapat masuk blog you (maybe you salah bagi link)....then Miss Mirror buat tutriol kat sini ya... hope you datang lagi untuk baca tutriol MM ni..

  • Free Template 3 column ~ klik
  • Then bila dah masuk web tu...klik pada ~ Blogger Templates
    3-Colum
  • lihat pada sebelah kanan anda, pilih template
  • klik MORE DETAILS
  • akan keluar HTML Code
  • right click ~ click SELECT ALL
  • Klik COPY
  • Pegi pada Blog anda
  • Sign in then klik DASHBOARD
  • klik LAYOUT
  • klik EDIT HTML
  • right click SELECT ALL (make sure you dah save dulu template sedia ada~takut terjadi apa2....tapi selalunya tak terjadi apa2 :D)
  • klik DELETE
  • then bila dah DELETE semua HTML code yg kat blog you tu~ baru PASTEkan HTML Code 3 column tadi dari web tadi.
  • Make sure bila dia minta save semua widget2 yg sedia ada kat blog you tu you mesti SAVE...
  • Then...... ok dah siap... SAVE TEMPLATE!!!! Selamat mencuba.
Ada tutriol 3 column secara manual....tapi banyak step nak kena buat, MM tak berapa rajin.. hope tutriol di atas dapat membantu you. Selamat berblog!

Kepada yang lain-lain yang bertanya kenapa MM tukar template GUNUNG tu.... sebab-sebabnya ialah... hari tu telah berlaku kerosakan pada layout yang tidak diketahui punca-puncanya... that's why MM tukar pada yg ni.....


4 comments:

  1. Tutorial punya tutorial ni mengingatkan aku pada awal-awal kita menulis blog. Netapa kita begitu ghairah menukar pamplet ketika itu! Hei Sam, aku dah dapat merawat internet aku da. disk streamyx aku dah jumpa! Kalau beli aksesori komputer yg ada disk dia, elok simpan elok-elok jangan sampai hilang, macam beli printer, dia ada CD nya. Kalau hilang alamtlah gigit jari dan menerjah cyber cafe dan bercampur remaja yg giler2 tu.

    ReplyDelete
  2. ya...aku pun tetiba teringat di awal2 kemunculan kita di arena pemBLOGan 3 thn dulu MS. Masa tu terlalu ramai newbie2 perlukan khidmat nasihat & kita begitu enjoy membantu mereka. Rindu pd semua blogger2 itu...tp nampaknya spt terlalu sukar utk dikesan semula.

    ReplyDelete
  3. wow,
    interesting color la MM..
    attract mata..hehehe,nice! well done..

    ReplyDelete
  4. Mamarazzie ~ colour2 koperat.. hopefully semua org selesa dgnnya. Tqs 4 yr comment.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...