Wednesday, January 11, 2012

Petua Menghilangkan Jeragat dan tompok2 hitam di wajah

Semalam... teman blogger I ada tanyakan tentang petua menghilangkan jeragat. (siapakah dia.. biarlah rahsia.. kwang...kwang kwang.. mana la tau dia marah lak... "Kak Mirror ni kepoh je.. org tanya kat ruang komen, dia gi buat entry plak".

Kebetulan hari tu Kak Mirror... terjumpa sorang kawan hubby, dulu muka dia pun tumbuh jeragat setepek kat pipi... alih2 hari tu jumpa dah licin.. (tak la hilang terus tapi dah tinggal dot mcm tahi lalat gitu je la kan... dah comey dah). Kak Mirror tanya, dia kata dia buat rawatan moden.. Of coz le costnya pun agak mahal, riban2 gitu la kan.. biasalah Jb ni mana ada benda murah.
Tapi takpe... untuk cara tradisional pun ada... selain apa yg Kak Mirror dapat kat internet semalam iaitu menggunakan beras yg direndam dan ditumbuk bersama kunyit dan perahan limau nipis serta putih telur... lumurkan kat muka hingga mengering, then basuh dgn air suam.. ni Kak Mirror pun nak cuba satu petua mudah ni..

1) Ada satu testimoni  kata... jeragatnya makin kurang sebab guna/makan benda ini (klik sini )... wow! teruja!.  Sapa nak cuba... roger2 Kak Mirror ye : missmirror@ymail.com   

thanks Kak Atiqah kerana mengizinkan gambar anda dikongsikan kpd rakan2 saya di sini - PAT.



2)  Cara kedua perahkan limau nipis pada susu tepung dan lumurkan pada muka. Biarkan kering.. basuh.
Mudah je kan?

3)Tip-tip lain... guna cuka. Aduh yg ni I takut...
Tapi sebenarnya.. kalau kita ada scrub pun ok... macam I ni selalu sgt terlupa nak pakai scrub.. (maklum la kan benda tu mana bleh pakai selalu.. sebaliknya hanya seminggu sekali).

Punca-punca jeragat ni apa sebenarnya??
1) Kulit kekurangan nutrien, kurang KOLAGEN (terjadi bila usia dah meningkat.. tp bg yg muda pun boleh terjadi atas faktor genetik)
2) Pengambilan pil perancang
3) Faktor genetik
4) Cuaca - Terdedah kpd cahaya matahari (then.. kita kena rajin pakai sun block)
5) Pemakaian produk2 kecantikan yg mengandungi bahan kimia



banyak2 benda yg paling I tak bleh buat utk penjagaan kecantikan ialah minum
banyak air suam dlm sehari.. mcm susah je tekak ni nak telan..

Rawatan-rawatan moden untuk menghilangkan jeragat/blackhead ialah ....

Rawatan Lazer..

Mosaic II amat berkesan untuk merawat masalah kulit yang berlaku di lapisan epidermis seperti melasma disebabkan gangguan hormon, biasanya dihadapi wanita berusia 30-an ke atas. Melasma mengakibatkan kulit wajah ditumbuhi tompokan hitam yang begitu ketara. Kos adalah serendah RM300 - RM1500 bergantung pd masalah kulit dihadapi.




p/s : Kalau jeragat tu tak hilang pun takpe... anggap je anda berdarah kacukan ala2 Minah saleh yg keluar pigmen... kekekkeke.... sila ketawa dgn nada bangga.



RELATED POST :   Rahsia Kulit Gebu Dan Anjal - anda pasti tak percaya..

35 comments:

  1. MM..nak try jugak petua susu tepung ngan limau nipis tuh..
    nanti kita tengaok hasilnya..hehehe..

    ReplyDelete
  2. LINDA - kita pun tgh buat experimen utk diri sendiri ni.. hopefully tak terjadi sesuatu yg menakutkan. :D

    ReplyDelete
  3. dulu kan masa zaman remaja kita suka letak susu tepung kat muka..hahaha...entahla skrg selalu malas pulak...

    ReplyDelete
  4. DR SIRNA - Klu skrg kulit dah licin.. tak perlu kot..

    ReplyDelete
  5. rasanya, biasa terjadi pd individu yg berkulit kering, dan kebykkan mereka, muka susah naik jerawat atau tak pernah naik jerawat. .

    ReplyDelete
  6. EILA - sgt setuju & I pernah dgr ttgnya.. Org berjerawat pun rupanya ada kelebihan lain. :D

    ReplyDelete
  7. dulu masa dara sunti...belum 11 thn lg...kite pakai ape MM nak tau
    pakai serbuk tulang sotong yg dah kering...campur dgn air sapu muka... kompem tak de jerawat dn jeragat... tp sekarang ni susah nak cari sotong tu...

    ReplyDelete
  8. kalu nak cantik kena cuba petua nih..hehe

    ReplyDelete
  9. KAK C.O - Kita pernah dgr petua tu tp tak phm nak buat dia.. Nak kena tuntut ilmu lg ni dgn Kak C.O. :D

    GIE - Jom!! 123 start..

    ReplyDelete
  10. hahaha...fad ler tu.fad dah try yg pki beras rendam 2 da.semua jeragat hilang.yang tinggal jerawat je.tu pon da kecut.mujarab la.br pakai sehari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ke dik pakai sehr dh hilang?

      Delete
    2. Kak Mirror pun musykil gak tu... ataupun maybe sbb kulit Fad masih muda lg kot, senang nak ilang.

      Delete
  11. selalu tgk org kulit cerah jer yg byk jeragat ni...(atau yg sebenarnya jeragat orh kulit itam manis tak berapa kelihatan?)

    ReplyDelete
  12. bokde aku telah "mengrajinkan" diri mengupdate blog...aduh pening kepala aku nak mulakan...berejam tau..sbb dah x ingat mcmana nak update... huhhuhuhuhu....password pun dah x ingat...

    ReplyDelete
  13. FAD - ya ke Fad.. waaaa bestnyaa!! Congrats.

    ReplyDelete
  14. COMEIIIIII!!!!!!- Aku suker!!! Tak sabar ni nak baca.

    ReplyDelete
  15. bokde check email kat yahoo... aku ada hantar

    ReplyDelete
  16. Salam Miss Mirror,
    Pola hidup sehat sangat membantu proses menghilangkan jerawat/jeragat. Misalnya, rajin buang air besar, minum air putih yang cukup, berolah raga, dan melakukan facial secara rutin. Bahkan pola hidup sehat dapat membantu menghilangkan bekas jerawat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. Terima kasih Rich Amor. Jawapan anda sungguh bernas.

      Delete
  17. Replies
    1. Bergantung kpd jenis jeragat. Kalau sekadar di lapisan luar, senang la nak hilang.

      Delete
  18. Bras tmbuk ñi nk gna wktu bla..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih afdal pada waktu malam.. tp pakai siang hari pun tak mengapa.

      Delete
  19. jenguk-jenguklah di sini..http://cikyanzone.blogspot.com/2013/04/bantulah-saudara-kita-ini-masa-untuk.html

    ReplyDelete
  20. Saya baru balik umrah cuti skolah bln mei/jun lps...dlm 2 minggu lps tiba2 tumbuh jeragat d pipi kanan n kiri..
    Itu yg sgt merisaukn sy...sy berkulit cerah...suami kata pergi la jumpa doc..ptg ni baru plan nak pegi...g google dpt petua ni...nak try dulu la...thanks atas petua ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faizah,

      U're Welcome...

      Selamat mencuba, klu tak berkesan kena gak jumpa doktor. :)

      Delete
  21. Mohon share dan salin petua ni.......=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. no problem utk share...hanya perlu tekan butang LIKE FB yg tertera di atas ye Sis. ;)

      Delete
  22. info yang menarik..insha Allah akan cuba..tq

    ReplyDelete
  23. Perkongsian yang menarik admin. Saya pun ada share mengenai tip kecantikan & tip kurus di dalam blog saya. Jemputlah menjenguk yer semua. ��

    ReplyDelete
  24. Menarik. Tapi laser mahal lor.. yg best petua tok nek kita

    ReplyDelete
  25. Mcm nk try ler..
    Sy bru berusia 18taon tp dah ada bintik2 hitam kat pipi mcm2 prodak dah sy try. Msih jga tak hilang.

    ReplyDelete
  26. mcm nak kene try petua mudah n murah susu tepung n limau nipis ni.

    Thanx yer kongsi ilmu

    jom singgah sini

    http://vitalicious2u.blogspot.com/

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...