Thursday, March 22, 2012

Kisah warga tua yg hilang..... dan Uncleseekers

As salam and morning!!!
I bawakan anda berita-berita terkini hari ini... Apa2 dia, mari kita baca...




1) Yang Amat Mulia Permaisuri Siti Aishah VS Uncleseekers - keputusan bakal diketahui di Makhamah Termerloh hari ini - begitu menurut Uncleseekers.





2) Warga tua yang hilang ketika shopping di Jln Masjid India bersama keluarganya ditemui semula melalui bantuan polis.. (oh Jay Beean rupanya makcik ni.. orang Ulu Tiram).

Baiklah puan2... isu no. 1 .. I tak nak komen (sebab tak nak tanggung risiko.... :D....always je Kak Mirror ni ingin berada di comfort zone sentiasa kalau nak buat entry kan puan2.... hehe... abih nak buat guano... takut I kalau tersilap bicara yg melibatkan kes2 berprofil tinggi sebegini, I masih ada 3 anak kecik yg perlukan mamanya.... lol).

Isu no. 2 tu, difahamkan si ibu mengikut anaknya shopping di KL then tetiba terlepa sekejap tgh shopping2, tercicir si ibu (biasa la kan... kalau dah ramai2 org). Masalahnya ketika itu ialah si ibu terlupa no. telefon si anak, so ini menyukarkan pihak polis utk membantu.

Jadi... I berpendapat, jika kita ingin membawa mana2 warga emas mahupun anak-anak kecil ke mana2... pastikan kita ada membekalkan mereka satu kad pengenalan diri di dalam dompet mereka yg bersertakan...

1) Nama pewaris untuk dihubungi serta no. telefon.
2) Alamat pewaris/hotel penginapan.



Kalau kami ke overseas, memang selalu kami buat mcm tu... especially kalau kat airport mahupun immigration kan puan2... ambik masa yg lama, nak beratur... kadang nak cek itu ini... then kadang sorang tertinggal di belakang sebab "tersilap" pakai barang (random cek dari pihak immigration contohnya mcm pakai rantai platinum yg menyebabkan buzzer berbunyi)... so, adalah bermasalah kiranya mereka buta huruf atau kurang fasih berbahasa inggeris, so inilah masanya kad pengenalan diri yg I maksudkan tadi amat berguna dlm keadaan kecemasan misalnya tersesat dsbnya. (Kalau anak2 kami, kami gantungkan je kat leher mereka... ya la mereka bukan bwk handbag mcm kita org tua ni).

Ok la.... itu je I nak pesan, pagi ni banyak kerja sikit nak settle.

p/s : Membekalkan mereka handphone juga satu cara terbaik mengatasi masalah ini.




4 comments:

  1. Sian tertinggal org tua tu... Org ni dah mcm budak2, kita yg membawak ni pon tokleh terleka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila dah reramai mcm tu masalah mcm ni mmg sering berlaku JS.

      Delete
  2. yupp..setuju dengan sis..better prepare siap2 pengenalan diri tu kan..in case terjadi apa2 in the future..bila dah panik nt semua benda pun boleh lupa..risau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 la kita "sediakan payung sebelum hujan" kan Wani..;)

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...