Saturday, January 20, 2018

Punca Tak Tunang Tapi Mengaku Bertunang

Bila jalan2 macam tu kan..
Hati pun berbunga2..
Lagi2 di celah timbunan batu..
Ada derasan air terjun mengalir
Memang damai sgt jiwa..
Tetiba..
Time tu lah  banyak
wassap masuk.. dari teman2,
adik beradik
Bertanya khabar.. ada yg nak post hadiah birthday..
Ada yg berkongsi cerita..
Ada yg nak video call..
Ahhh ai busy!!
Sampai tak menang tangan meng'reply..




So, kesimpulannya di sini
ialah..
Hati yg gembira..
Akan menarik aura2 positif..
Kegundahan hanya membuat orang lari
dari kita..  (bukan lari mcm mana, kdg tak semena2 dorang disibukkan sampai tak sempat bertanya khabar tentang kita).
Mungkin aura2 malap yg menyelubungi
badan kita itu membuat magnet2 pencarian jadi kurang ampuh..
Jiwa tak bertemu jiwa..
Keinginan tak senada..
Ibarat rumah kosong tak berpenghuni..
orang pun takut nak menyinggah.
Sudahnya makin tambah down
dan kemurungan.

Sebab tu selalunya kalau org yg
tgh bertunang, saham makin tinggi..
sebab darah mereka tgh manis (tunang asik puji manjang), aura bahagia pun terpancar
hingga membuat ramai plak nak ngorat.

Ai ada sorang kawan..
1 hari kami lihat jemarinya yg montel itu berinai.. (badannya memang sgt berisi dan sado).
"Oh aku bertunang tu ari..".
So, kami pun tumpang gembira la kan..
walau terkejut sbb tak dijemput langsung.

Setahun berlalu..
Tetiba kawan2 bergossip..
"Dia sebenarnya tak bertunang pun..".

Then napa mengaku bertunang??

"Sesaja nak naikkan saham..".

Ohh pulak... kreatif juga idea beliau.
Tapi kan dosa plak menipu orang.


So..
U guys I tell u... kalau tgh bergundah gulana.. atau depress..
Ada baiknya ubati diri dulu..
Sebelum bercampur masyarakat..
Ngaji, solat, zikir.. itu semua ustaz dah sebut kan?

Pegilah bersiar2..
Lihat pokok2 nan menghijau..
Atau... masak yg sedap2..
Sibukkan diri dgn aktiviti..
Inshaallah kembali happy..
Bila dah happy..
Inshaallah istilah "kesunyian" tu tak ada..
dan langsung tak berharap apa2 lagi
dari manusia.









2 comments:

  1. Baru tahu nak naikkan saham perlu wujudkan unsur kekurangan permintaan.

    Dah macam prinsip ekonomi inflasi kan

    ReplyDelete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.