Friday, November 29, 2024

Hari Makan Jambu Bol Sedunia

Assalamualaikum uollz!!.

Tak kan lah sejak terkempunan kat Bagan Lalang terus menyepi macam orang merajuk plak kan?.  Sebenarnya ai busy.  Al maklum lah tugas dan tanggungjawab sentiasa memanggil.   Selain dihembus angin keinsafan sejak asik menonton kisah siksa kubur.  Kekeke.  Jadi marilah rajinkan diri membaca al mulk sebelum tidur supaya kelak menjadi peneman.





Pesal tah tu ari ai asik dinampakkan status wassap my siblings semuanya tengah makan buah jambu bol ni (rumah mereka lain2 ye) tapi masing2 tgh makan buah yg sama tapi berlainan rupa.  (Maksudnya tak ada isu pemboikotan ke atas ai di situ dan ianya mustahil).  Ai pun terkecur liur tapi tak reply apa2 di status mereka sebab ai memang pendiam orangnya, U know kan?. 😂.

Tak lama lepas tu tetiba my hubby pun bawa balik jambu ni juga.    Beli kat Ayer Hitam kot.   Eh!.  Miracle pulak.  Baru craving tetiba muncul depan mata.   Alhamdulillah.


Tapi…..  masam yang amat!!.  Tak seperti yang kami makan masa zaman kecik2 dulu.  Masa tu lembut, manis nikmat dia lain macam.


Tapi guysss!!.   Jangan cepat berputus asa.   Masih ada talian hayat ye.   Jadi yang masam jangan terus dibuang.

Caranya :    

Kupas macam biasa. (Tapi memang keras lain macam).  Basuh bersih2.  Masukkan dalam bekas.  Bubuh garam dan gula.  (Nisbah gula lebih banyak).   Masukkan air sikit.  Jgn banyak sgt sebab gula tu akan menjadikan ia berair secara semulajadi.  Masuk peti ais dan tunggulah keajaibannya di hari esok.


Ternyata memang sedap macam menu nenek moyang zaman dahulukala di meja kuih hari raya.  Jika zaman dulu orang buat dengan kulit rambai. Tapi kulit rambai kena rebus dulu kot, tak ingat. Buah jambu ni tak perlu.

Well!  Boleh juga dimakan bersama nasi berlaukkan kari ikan dan sambal belacan.  Such a good combination.  



No comments:

Post a Comment

"Lisanmu adalah Syurga Nerakamu."
Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.