Friday, February 10, 2012

VIDEO TERGEDIX-GEDIX MISS MIRROR dan GOOD NEWS UNTUK BLOGGER WANITA

Hai teman-teman blogger... alhamdulillah hari ni I berkesempatan menonton siaran ulangan Apa Kata Wanita Zamzarina tv 2.....(yg memaparkan blog I "yg ada gambar I senget"- meminjam kata2 MIL aku (sila rujuk header)..... hahaha... Bukan senget la Mak... itu namanya stylo. Baiklah teman2 blogger semua, since I dah tengok rancangan tu... I rasa ada good news untuk korang semua yg I nak share kat sini.... especially teman2 blogger (wanita shj) yg suka berniaga, sebab rancangan ni akan memberikan peluang untuk anda mempromosikan perniagaan anda di kaca TV.  So apa lagi... silalah.. rebut peluang ini.
Sebagai memenuhi permintaan my kids yg miss rancangan ni siang tadi... I dah pun rakamkan video yg tergedik2 mcm blognya yg gedix (meminjam kata-kata blogger tegar - Matsomherbs... thanks ya Cikgu MS  
yang budiman sbb tolong capturekan video untuk I itu ari... rupa2nya video youtube yg I buat ni pun sama2 tergedik..






Eh lagi satu... lupa pulak... arini pun nak sharekan resepi jugak...
Rasa berdosa la plak itu ari  mengupload gambar makanan2 arab dlm segmen jalan2 cari makan, dah la restoran tu nun jauh kat Bee Pee .....ramai plak kengkawan yg kecur terliur (maybe dah 2 bulan kot, tahniah2!! Jaga bebaik kandungan..... hahaha.. memandai je aku).     Tapi takpe Datin..... arini I akan share ngan you all resepi NASI ARAB CAMPAK-CAMPAK yg I masak lunch tadi.  (Credit kepada Dr. Bee atas resepi... harap2 dihalalkan, kalau tak dihalalkan... terpaksa la I delete entry ini.... kekeke).

RESEPI NASI ARAB SIMPLE
Beras basmathi  - I guna beras Faizah (2 pot kecik je)
Air -  agak2 je lah... (mcm kita masak nasik jugak)  I bubuh dlm 3 pot
Daun ketumbar - cincang halus
Bwng putih, bwng merah, halia - tumbuk lumat
Minyak sapi untuk menumis..
Garam sikit

Cara
1)  Di atas dapur gas - tumiskan bhn2 yg dicincang + daun ketumbar dgn minyak sapi (biar garing2).
2)  Masukkan air, garam - biar didih... masukkan beras
3)  Pindahkan ke rice cooker... dan masak spt biasa.
4)  Bila dah agak2 tanak, renjiskan pewarna oren....gaul2kan.  Tutup lagi dan biar seketika... matikan suiz.

Tu je... siap!!!!.... Tak perlu safarron tak perlu apa...

(I telah pun menderhaka resepi ini dgn membubuh daging kambing ke dalamnya, 1 jam gak I biarkan kambing tu empuk baru masukkan beras).

Lauk dia....  beli je lah daging2/ayam yg siap rempah kat supermarket tu... bakar.  Buatkan sambal (tomato yg diblender dgn daun ketumbar + cili padi + garam).  Tapi I pulak... dengan sesuka hati hanya buat kari kambing.  (Suka-suka ati I je kan?).






.

18 comments:

  1. tahniah...makin famous laa lepas ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks En. Eriq... tapi tak la sefamous En. Eriq.. hehehe.

      Delete
  2. Tahniah kerna udah pande buat video Youtube

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks En. MS - sebelum ni mmg pernah buat youtube... aduh.. tak sanggup la nk buat lg.. sbb 1 jam upload.

      Delete
  3. ehem..makin glamer la akaq ku nih....you look beautiful sis [ayat puji tau...bukan bodek]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ke Gie? Hahaha.. mekasih le Gie, takde duit kecik plak nk bg.. Anyway itu gambar lama pun.. (thn lepas kot).

      Delete
  4. hm rase nak try buat nasi arab ni la..huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat mencuba Misya. Lauk dia kambing/ayam bakar ye (make sure yg ada rempah).... jgn buat kari mcm I, tak berapa umph. Ni sbb my hubby suka masakan berkuah.

      Delete
  5. congrates miss mirror.kelas gitu...cantik miss mirror kat video tu.bergaya.
    *thanks 4 sharing resipi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Win. Haha.. I tod gmbr tu buat muka I nmpk lebih berusia.

      Sama2.. selamat mencuba resepi tu ye.

      Delete
  6. Wah.. makin famous d amos lah nanti...heeee

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...