Wednesday, October 19, 2011

6 Tip Bagaimana Hendak Menjadi Handsome?

Bagaimana hendak menjadi handsome?


zaman2 I.. si Edika ni la antara jejaka
terhensem..






Siapalah gerangan yang sibuk nak menjadi handsome niii? Tak cukup handsome lagi ke sekarang???.

Cemana cara nak handsome?

1) Beriman - rajin solat, lengkapkan diri dengan ilmu agama... pasti akan terpancar kehandsome'man. Tak caya cuba la tengok muka Ustaz2.. tak yah pun beli skincare mahal2 mcm kita. (jgn lupa baca Surah Yussof ye.. tenangkan hati.. bila hati tenang pasti kehenseman terserlah).


2) Kebersihan - ini takyah elaborate la kan... yg pasti, tentu you pun tau macam mana huduhnya kalau berkuku panjang, gigi tak gosok, ketiak berbau, rambut tak sikat dsbnya.. Baik2 hensem jadi tak hensem.



Teringat I masa remaja dulu.... menemani sorang kakak ni dating, kelakau pun ada kalau dikenang2, ada ke patut orang tu nak dating, kita reramai gi temankan.

Alamakk you.....mmg hensem la BF kakak tu, serious! cam tak padan sgt dgn kakak tu (eh tak baik aku ni... wahahahaha...)... sampai je rumah kami masih lagi bercerita ttg kehandsome'annya.


"Kuku-kuku dia bersih je.. pendek2.. memang handsome la" Kata Lydia, osmet aku... (bukan nama sebenar).

La.. kuku jugek yg si Lydia ni nampak... dlm ati I. Hmm... gitu le ceritanya......"hensem" dan "kebersihan" saling bersaudara. Pls take note ya frenzzzss.

Nota : Tetapi akhirnya si Lydia telah mengebas boyfriend kakak tu... (moral of the story... bukan senang berboyfriend handsome).




3) Hargai kelebihan diri yang ada dan "up"kan lagi -

Tiap dari kita pasti ada kelebihan2 contohnya kalau abang2 I tu kan.. mereka lambat beruban.. alhamdulillah (mungkin berkat byk mkn tempe.. xD ).
Then kalau kelebihan anda di situ, terus maintain utk percantikkan lg rambut tu... rajin2 ke salon utk maintain apa yg ada. Pilih gaya rambut ikut kesesuaian bentuk muka. Guna toner minyak kelapa dara biar kekal lebat. Ahaks... iklan pulak. xpe.. bukan ada yg marah pun.   Klik la link huruf biru tu ye... layan diri utk berjual beli di sana.


Jika kelebihan tu pada gigi yg bersinar-sinar, terus rajin mengilatkan gigi... rajin-rajin la senyum tunjukkan gigi. lol.... Jika kelebihan pada mata? Ha oh ya.. lelaki yg berkaca mata pun kdg pompuan lg suka tau!.  I la orgnya yg suka tu..hahaha.

Ok sekarang cuba pandang pada cermin dan cari di mana kelebihan anda... jgn kata tak ada, pasti ada. Allah itu Maha Adil. Pasti ada sesuatu pada diri you yg tak ada pada Aaron Aziz. (E 'eh... hensem kan Aaron tu... macho, pendiam).




4)Sentiasa bertenaga dan cergas -
Pasti hilang hensem kalau muka macam orang sdg mengigau berjalan. Nak tido, biar kat rumah la kan... Jgn sekali-kali keluar dgn muka lesu... sure hilang hensem 70%. Kalau ada officemate pompuan menjinjit brg yg byk, offerkan diri angkat... jgn wat tak tau... itu antara simptom2 untuk kelihatan kurang hensem.


5) Kelebihan berkomunikasi - kena rajin2lah menambah ilmu pengetahuan. Banyakkan membaca. Perempuan mudah tertarik tau bila lelaki pandai membincangkan banyak isu. (eh lari tajuk ke ni? Ko cuma tanya cemana nak hensem je kan.. bukan cemana nak ngorat awek).  Tip ngurat awek tu upon request.

6) Perbaiki kekurangan diri - Apa kekurangan diri agaknya?. Contoh, cekeding cam papan... rasa nak tough'kan badan cam body builder?.. rajin2lah pegi gym.. Apa lagi contoh? Rambut gugur? Buat treatment rambut, kalau itu pun tak berhasil... botakkan je terus sampai licin, hensem gak kan... malah lebih stylo. Kalau gigi sompek-sompek, hitam... jumpa doktor gigi, jgn dibiar je macam tu.. walaupun anda adalah seorang lelaki.

Apa-apa pun yg penting karisma... karisma kena ada (yg ni I dah tulis dlm entry2 yg lepas... antaranya di entry ini)

Itu je la tip buat masa ni.. teman2 blogger kalau nak tambah silakan... nak lagi tip, mintak la dengan Datuk Sheikh Muzzafar.

Tetapi harus anda ingat satu FAKTA :

Sebenarnya perempuan lebih suka lelaki yang pandai buat lawak, yang mampu membuat mereka tertawa dan bahagia berbanding lelaki tampan yg tak mampu berbuat apa-apa.



I'm Not "HANDSOME"
But I Can Give My "HAND" To "SOME" one Who Needs Help.

Beauty Is In Heart, Not In Face...!

7 comments:

  1. macam pompuan jugak..lelaki pon mahu menarik..:) dan tetap same macam pompuan...harus buat dari dalam...

    ReplyDelete
  2. Dlm menarik.. luar akan jd menarik kan Aty..

    ReplyDelete
  3. A beautiful character makes a man handsome, its about inner self that will show on the face.

    ReplyDelete
  4. Absolutely right Nava.. totally agree with you. ;)

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...