Thursday, February 25, 2010

KARISMA - ADAKAH SEMULAJADI ATAU BOLEH DICIPTA?

10.09 am ~~~masih rasa mcm nk zzzzzzzzzzzzZZ.........
tapi sehari tidak berblog, bagai ada yg terkurang...lagi pun.... dah janji dgn Pakcik Nuffnang nak update blog hari2. Arini dah BERJAYA memujuk si Shashal ke sekolah, semalam selepas I puji dia dah rajin bangun tu, dah ponteng sekolah 1 hari plak.... mungkin sbb dia ngantuk sgt... mlm asik nk tgk siaran 613..


Sekadar gmbr hiasan - tiada kena mengena dgn topik



Eh uoll....... BENARKAH???.... apakah benar pendapat ini??




"Cuba kau tengok si BEDAH BINTI JOTOS (nama rekaan semata) tu.... orgnya... org kg je... TAPI... wajahnya ada TOKOH"




Maksud beliau di atas ialah.... org tu cuma kerja kg je, tinggal kat kg...tak berpelajaran tinggi...tp wajahnya ada KARISMA... Apakah benar? Ya.. apakah benar sebenarnya KARISMA itu penghasilan usaha atau pembawakan sejak lahir?




"Cuba kau tengok lagi.. si NATASYA FARIEYANA ELIZ (bukan nama sebenar...sekadar nak bagi contoh org kelahiran moden nama kan pjg2).... kerja pegawai tinggi, lulusan tinggi.....tp KETOKOHAN tu tak terserlah, muka malap..."



Ooo iyer ke???????? tang mana yg tak nampak KETOKOHAN tu?. OO payah jugak mulanya nak menilai KETOKOHAN ke tidak ni....



Tapi kan.... I pernah terperasan.... ada sorang Pakcik ni la.... dia dah tua tau... tp bila kita tengok muka dia  mcm ada SESUATU pd dirinya.... bila dia berada di dlm sekelompok manusia..dia mcm LAIN dr yg lain..... ibarat spt mutiara di celahan pasir2..... mcm bulan dipagar bintang....mcm terserlah la aura dia tu... ha gitu!. Haa!! Mcm tu kot maksud si TEMAN I td...



SO... sebenarnya apa TOPIK I kali ni?? Lain yg nak disampaikan lain pulak I cerita...sebenarnya tu la persoalannya .... ADAKAH KETOKOHAN ITU BOLEH DICIPTA??


JAWAPANNYA KALAU I YG JAWAB.... "YES" kot..(ada perkataan "KOT" itu maksudnya 50=50 sbb...




1) teringat sorang kakak ni....dia ni guru....yg I heran tu...kalau kat rumah dia tak pakai spek..lenses apa semua mmg tak pakai pun, atau erti kata lain dia memang tak rabun pun... tp bila nak pi mengajar, yg ku herannya, mesti dicangkuknya spek yg tebal bingkai mcm Cikgu Bedah tu... I tanya ngan dia.. kenapa Kak?.


"Biar anak murid akak takut..Sam"


"Lorrrr........... gitu pulak"  mcm tu sekali,  tapi memang betul,  Kakak ni nampak lebih berKARISMA dgn SPEKnya tu.  Sebelumnya, mukanya yg cute tu menjadikan dia nampak manja je dan sapa yg tengok pun tak takut,  tu yg dia kena berbuat sesuatu dan nampaknya usahanya telah pun berjaya. Syabas  Cikgu!.




2) Pembawakan sejak lahir?.  Oh! Itu peranan seorang ibu. I percaya keadaan semasa mengandungkan itu memainkan peranan, mungkin sikap ibunya ketika mengandung itu sentiasa menjaga ibadahnya, mengaji surah2 tertentu.. so keluar la seorang anak yg wajahnya ceria, berseri2, berketrampilan, berAURA dan berkempimpinan.




3) Mungkin org tu rajin SOLAT MALAM kot....sbb tu la nampak la wajahnya berKETOKOHAN.... org pandang pun mcm TAKUTTTT je....mcm Cikgu I yg I segani tu....segan beb....segan betul dulu kalau terjumpa beliau kt mana2 lepas tu kita ni dah la adakalanya tu berpakaian tersangatlah "sopannya" (masa tu la)..... heeeeee sgt la malunya... tp beliau ni COOL je... tak marah2 pun...just senyum

"Hai SAM**** .... Awak nk beli apa?".... lemah kepala lutut..org nak lari makin ditegurnya pulak tu...hahaha.. 




4) Keturunan ~ mungkin jugak baka... baka dr jenis muka berKETOKOHAN... nenek moyangnya mmg jenis berkarisma, keturunan pahlawan, gagah perkasa, badan mantep, tegep... haha..




So...bg adik2 yg nak cari kerja tu, khasnya bidang pekerjaan yg memerlukan anda menjadi seorang leader, hasilkan dan persiapkanlah diri berwajah KETOKOHAN... ciptakan ketokohan itu bg menyangkal pendapat bahawa keTOKOHAN adalah pembawakan sejak lahir... ia juga sebenarnya boleh dicipta selain dgn bykkan bersolat, berdoa, juga melalui pemakanan, dgn makanan yg cukup zat... badan mantep... terserlah la karisma tu.. kan?.




p/s: sebenarnya I bukanlah org yg layak utk menulis topik ini..sekadar sedikit kupasan utk diperdebatkan.




















17 comments:

  1. Kalau cik tengok muka aku ni jenis mcm mana ya? Jawab dgn jujur tau...

    ReplyDelete
  2. jwb secara jujur ya? sejak ko pakai spek tu menjadikan ko lebih berkarisma.... ala2 wanita kota gitu! pwewitt... kalau kanta tu tukar kpd warna kemerah2an lg la menjadikn ko mcm Mak Datin. Hehe..

    ReplyDelete
  3. hye dear, jom tengok shawl/pashmina.tudung cantik & murah, boleh join shop & win contest skali kat http://trendyvoguecollection.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Hai Cherrie Pie.. thanks atas pelawaan tu.. sound good! I'll be there soon.

    ReplyDelete
  5. SAM73 - apa2 pun gambar orang paling atas dlam n3 kali ni muka dia memanng hensemmmmmmmmm.... jejaka pujaan malaya ni...hihi... (pst...jgn bgtau hubby i nnt dia jeles.... don't worry daddy sehensem2 mamat tu pun u tetap menjadi pojaan hatiku)

    ReplyDelete
  6. betul tu Mummy...sehensem2 jejaka tu IRP juga menjadi pujaan hatiku... lebiu sygggggg!!!

    hensemnyaaa DR.SMS ni...emak dia makan apa la agknya time pregnant dulu ya? Baca surah Yusuf berkali2 kot..

    ReplyDelete
  7. heheheh DR SMS ni...hensem..berkarisma...berani....dan yang sewaktu dengannya.....kira amlengkap aje pakej dia ni kan...

    ReplyDelete
  8. sgt2 betul tu Mama... berkarisma, berpendidikan, sopan santun dan mcm2 lg..hehe.

    So, kaum ibu yg ada anak lelaki tu.. mari kita berusaha utk "menghensem2kan" dan meng"karisma2"kan anak2 kita utk jenerasi akan dtg.

    ReplyDelete
  9. D.R aku belum jadi Dato'. So aku tak payahlah pakai kanta warna kemerah2an lagi ya...

    ReplyDelete
  10. ANIS ~ sikit hari lg jd Dato' le tu..jd ko kena get ready dr skrg. High heel jgn lupa...kaler handbag mesti sama dgn kaler kasut... spek hitam...hahahaha... baju? baju liplap.. pastu jln enggol2.. cara batuk pun kena tukar... baru org tau ko adalah ushawan butik.. tak mau la jd Datin, ko kena bercita2 jd Datuk terus!

    p/s : tak kena langsung aku jd imej consultant... tip atas tu jgn diikut.. aku gurau je.

    ReplyDelete
  11. Pada saat org lain ketawa terbahak-bahak, dia tidak senyum sedikit pun. Pada saat orang semua menangis, dia tidak menitiskan setitis air mata. Pada saat semua orang tertidur, dia tetap membulatkan matanya, mengupdate blognya- apakah itu termasuk orang berkarisma?

    ReplyDelete
  12. MS ~ Siapakah gerangan org dimaksud?

    Karisma dilihat dr lahiriah..tidak dpt dikesan melalui penerangan berbentuk penulisan. Mari aku tengok sapa org yg ko maksud tu utk aku nilai sejauh mana keberKARISMAan beliau tu dr raut wajah & penampilan.

    ReplyDelete
  13. Dia adalah blogger dalam lokap.

    ReplyDelete
  14. ooo blogger tu... harap2 setelah dia TERrengkok di dlm penjara tu akan tumbuhlah nilai2 karisma dlm dirinya selepas keluar nanti.. klu dilihat dr segi penampilan, payah sikit aku nk nilai sbb gmbr yg aku dpt pun cenonet je.

    p/s: teringat aku pd sorang pelajar pengawas kt sekolah aku... orgnya tak la hensem pun... item...tp nampak berkarsima,bila bercakap kt perhimpunan semua budak2 terpukau.. WOW!!. ramai peminat. Itu la... karisma ni dtg dr dlm diri..bukan sbb hensem ke cantik ke..

    ReplyDelete
  15. karisma boleh di bentuk tapi akan lebih hebat jika ada karisma semulajadi di gabungkan dengan pembentukan karisma yg betul...

    berkarisma bukan org yg menonjolkan diri juga bukan org yg pandai "bercakap"...juga bukan karisma kapoor...ngeh4...

    nelson mandela.....
    perhatikan...pada saya dia ada sifat semulajadi ke karismaan...cara dia bercakap, ekor mata dia bila bercakap, body language dia bila bercakap semua seiring

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. ya betul BB.. klu seseorg tu dah mmg berkarisma..tak payah menonjol2kn diri pun org boleh "nampak"..Takde la org kata..

    "eh yg mana satu boss kat office ni? eh itu tadi ke? mcm bukan je?" atau..

    "dia ni nak jual insuran dgn aku? muka mcm pecah rumah je..silap haribulan duit aku pun kena kebas.."

    Sestgh pejabat juga difahamkn menetapkan syarat cara berpakaian/cara bertudung supaya cara berpakaian/bertudung mereka tidak menjatuhkn nilai2 keprofesionalan bidang mereka di mata msykt.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...