Thursday, October 20, 2011

Entry Jakun : First time dengar blogger kena marah dgn pemilik asal photo di google

Jenuh mencari USB cable yang ghaib tetiba.. sebab nak upload pix ngeteh2 dgn IRP pagi tadi. Blue tooth dah tak jalan dah, lama rosak. Dalam masa yg sama rasa terinsaf kejap dengan entry sorang adik blogger yang mendakwa telah diberi message amaran oleh Uncle Google ketika tengah sedap2 menayangkan satu gambar yg diambil dari google images ~ atas arahan dari pemilik photo tu ler.. (kira macam amaran keras.. nak saman ikut undang2 negara beliau....bla bla bla.. dollar.. bla bla... I yg baca pulak yg takut, adik tu relax je).

Sangkakan bila pix tak de "water mark" tidak la jadi masalah untuk dicopy paste ... ibarat orang bercinta tapi belum bertunang... maka sapa2 je pun boleh meminang tanpa dihantui rasa bersalah. "Water mark" tu ibarat cincin tunang kita tau..

Macam ni je la lain kali Mek Jah, sebelum kita nak copy paste sesuatu photo di google images, kita kena singgah dan view profile blogger tu lebih dulu... agak2 muka macam singa je, batalkan niat... guna je gambar sendiri. lol....

Hmmm ok la... Miss Mirror hari ni sebenarnya tgh happy mendengar perkhabaran kawan Miss Mirror ni pregnant setelah sekian lama menunggu, berdoa, berusaha.. alhamdulillah. Akhirnya Allah mengabulkan doamu.

Mana la USB cable ni....malam tadi tertinggal atas dressing table.. pagi ni dah takde.



9 comments:

  1. Aslkm

    Takutnya....klu kita tulis drp google ya tak ok ke?
    Eh blm add lagilah...

    ReplyDelete
  2. Betapa banyaknya gambar yg telah aku copy paste drp Google. Mereka tu ingat gambar tu cantik sangatkah?

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Waalaikumsalam Mama Ju..

    Ikut pd pemilik gmbr gak la Mama, kalau mereka tak kisah gmbr di"curi".. google tak akan hantar msg pd kita. Lagipun gmbr tu dr "google image", sapa2 boleh copy. Lg2 tak ada "water mark". Cuma kita ni klu terlebih rajin, mmg kena mintak permission dulu dr pemilik atau pun bg backlink.

    Ha'a.. dh cek, x add. Takpe la Mama.. saya pun dah tak giat di FB. Lebih byk update status di blog je skrg ni.

    ReplyDelete
  5. En Matsomherbs - Aku rasa kita tak perlu risau.. kita pun dah lama berblog, klu kena tentu dah lama dah. Hehe..

    ReplyDelete
  6. Alamak cuak la pulak... JS ada gak amik gambo dari pak google.. Insaf la pasni huhuhuhu

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...