Kadang2... akibat dah banyak sgt yg dikumpul sampai dah tak ingat resepi mana paling disukai anak2 and end up dengan komen juri2 tak berbayar yg bunyinya begini...
Anak 1 : "Yang mula2 Mama buat dulu lagi sedap dari yg ni...".
Anak 2 : "Yang ni sedap.... tapi yg aritu lagiii sedap.".
Anak 3 : "Emmmm sedapnyaaa. Bersyukur saya ada ibu macam Mama." 😃😃😃.
Tak konsisten rupa2nya Mama buat. Haha.... So lepas ni kena setia pada yg satulah!. Mama rasa resepi pagi ni Mama puas ati... walau tanpa butter. So kena bookmark!.
Bhn A
250 gram tepung gandum.
1 biji kuning telur
2 sb gula (1 tersalah bubuh 1 sb je td tp tu pun dah manis).
2 sb minyak masak.
Bubuh sumenya dlm mangkuk besar. Sebatikan.
Bhn B
Sediakan secawan (ai guna cwn penyukat) air suam + 2 sb susu tepung + 2 st yis kering).
Satukan A dan B..
Uli hingga tak melekit di tgn. Uli dan uli....sampai boring!. (Sampai adunan tu lembut). Dah elok bulat.. tutup bekas. Biarkan 1 jam hingga kembang.
Malas nak tutup dgn kain bagai.. tutup je dgn penutup mangkuk ni.
Bila dah kembang... lebih kurang 1 jam.
Tumbuk2 then roll.. cetak. Goreng deep frying. Api sederhana.
Then angkat & golekkan atas gula castor atau icing.
Ternyata gebu |
Resepi credit to this blog.
Untungnya ada mama rajin...
ReplyDeleteSometimes... haha..
Delete