Orang dok kalut nak sambung ronda-ronda aritu, Cik Q pulak sibuk minta Mama tunjuk ajar menyediakan oyster mentah. Jadi ai layankan je lah tepi sinki dapur memberi arahan sambil busy bersiap nak keluar. Biasa la emak2 ni kena pandai multi tasking.
Abaikan lemon hodoh yang Cik Q potong. Ai dah minta dia perbaiki di masa depan.
Walaupun simple tapi cara penyediaan sangatlah penting untuk menjamin keselamatan. Lagi kan pula bila kita nak makan tanpa dimasak. Basuh bersih-bersih segala pasir di bawah pili. Eating raw oysters with hot sauce and lemon juice will kill the bacteria and viruses that can cause food-borne illness. Itulah fungsi lemon selain untuk menambah rasa.
Ok lah Mama bagi markah lulus untuk Cik Q bagi task ini. Next time boleh bubuh ketulan2 ais bagi menambah seri dan dressing halal atau sos yang bersesuaian sebagai pendamping.
Apa rasenya oyster nie?linda mcm tak boleh nak telan pulak kalau tak masak lagi nie
ReplyDeleteSA suka...selalu makan kat buffet2 hotel...mmg betul..oyster mentah ni kena betul- betul bersih baru berani makan
ReplyDeleteIni yg saya belum bisa makan 😅. Suami saya sukaaa sangat fresh oyster. Di jakarta ada yg jual, dan dia bisa makan banyak kalo ada oyster ini. Tapi saya tak tertelan 🤣🤣🤣. Cuma lihat dia makan saja hihihi
ReplyDeletePernah try sekali... Dia lalu kat tekak macam masih hidup hahaha... Then lepas tu mmg kena masak dulu baru masuk tekak hahaha...
ReplyDeletedulu selalu tgk mr bean mkn.. tp kalau buffet kt hotel kekadang ada jugak ni tapi cepat je habis, nasib sejenis x teringin mencuba
ReplyDelete