Tuesday, September 5, 2017

Kenapa Kangaroo Tidak Wajar Diladangkan Untuk Daging?.


Kalau Singapore meng"ban" gula2 getah di negaranya,  di California pula ban daging kangaroo for "humanitarian grounds" reason.

Ai tgh busy "meramal" ni.   Eh!.  Bukan menilik ye.. ai tak buat kerja2 syirik tu sume.  Tapi tgh menggunakan kuasa2 instinct untuk meramal bidasan2 dari pihak pembangkang untuk debate esok pagi ni.

Sbg pencadang dgn tajuk "Kangaroo should be farmed like cattle for their meat",  itu tidak menjadi masalah.. 10 hujah dgn fakta2 yg kukuh telah ku sediakan dari pagi tadi berselang seli dgn memasak lemak ikan selar, meneman hubby ngeteh... berselang seli dgn black out sbb IRP tgh betulkan karen... dan ni jap lg ada tetamu dtg.  Tetamu sekadar kuhidang limau.. huahaha... sian kau tetamu, tuan rumah tgh kesibukan.



  • Yg menjadi problem bila berdebate ialah.. kita kena ada keupayaan meramal, meramal tentang apa yg bakal pihak sana bakal bangkang (refutation).  So, tidak lah nanti masa "on air" baru terkontang kanting, termangu2,  tercari2 idea dlm kegelapan.  Dah la.. tak dibenar on hp atau yg seumpamanya..   kena ngadap mereka dgn penuh fokus.


Ramalan pertama - spt yg atas tu.  Mesti dorang akan gunakan isu Carlifornia.

Ramalan kedua -  soal hygeine.

Ramalan ketiga -  low demand (tak semua org suka mkn daging kangaroo).

Ramalan keempat  -  tgh mikir..

Ramalan kelima -  pun tgh mikir...

Why kangaroo should not be farmed like cattle for their meat?. Why?. Why?. Why??.

Ok. Bai..


* rebuttal =  bantahan   *refutation = penyangkalan






No comments:

Post a Comment

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.