Sunday, September 3, 2017

Aidil Adha Di Perth dan kisah kawan2 sedonia!

Eid Mubarak everyone!.
Maaf zahir batin...


Ternyata Allah masih mengirimkan keriangannya dlm ku menyambut aidil adha.. walau jauh di rantau.

Mulanya agak stress dgn presentation2..
Sebab berlaku sehari sebelum cuti.
Tapi alhamdulillah.. semuanya ok2 je.
Aku tak pastilah dorang tu sekadar nak sedapkan ati aku atau aku memang Ok.
2 kali pembentangan... dorang asik ckp "ok..
The best, have a smile in face.. bla bla bla.."
Hihi..  Padahal jauh di sudut hati aku masa tu sebenarnya nervous.. sementelah dorang buat lagi hebat2 belaka.. dah mcm pembaca berita. Haha..


Aku terkesan dgn beberapa topik yg dorang pilih..  Suka dgn ketelusan mereka berkongsi kisah peribadi.. antaranya..

Kisah kawan aku from Sweden.. yg melalui pelbagai ranjau untuk sampai ke tahap ini.  Beberapa photo peribadi dipertontonkan di layar (head projector).
Lain benor mukanya.. sekarang dah cun melecun!!!.   Tak sangka gadis berambut perang yg jelita itu  pernah keja ladang tenusu.. mengulit lembu2 setiap hari, tak de internet.

Memetik kata2 beliau..
(Aku translate in BM lah ye).

"Hidup boleh diubah.. apa yg dijalani di masa lalu.. membuat kita mensyukuri masa kini".


Another topic...  kisah Earthquake.. dibentangkan oleh gadis manis from Nepal.
Dlm pada jiran2 beliau ramai terkorban di Nepal ketika itu, Allah masih memberikan peluang utk beliau bernafas di bumi Perth hingga ke hari ini.    

Kehidupan kini sgt beliau syukuri..

Another topik.. pembentangan dari jejaka from Italy (muka mcm Pak Nil beb).. berkongsi tentang kisah travel2nya seluruh dunia.  

Satu yg aku setuju dgn beliau..

"Trust yr instinct.".   Beliau kata kalau nak pilih tempat2 makan.. prefer menggunakan "kuasa instinct.".  OK kita sbg muslim, selain pilih halal.. pun kdg2 kita ikut naluri kan?.  As for me,  kalau kedai tu mcm mengerikan dan sungup (spt guna pelaris).. memang takut nak masuk.


Begitulah kisah2 global yg boleh kita teladani ye uollz..


Kembali pada kisah raya haji...


First day of Eid..



Kami sambut di restoran jepun je..
Mood meRENDANG tgh ke laut.. angkara busy dgn presentation punya pasal.


3rd of Eid


Ada lah masak sikit2.. 



MIL terbangkan 3 menu ni dari Malaya.
Alhamdulillah.. dpt pun kami mkn ketupat akhirnya.


4 comments:

  1. Salam Eidul Adha Sam...
    Berakhir sudah presentation tu..
    Boleh lah menikmati ketupat dgn gembira 😊😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you K.Yati.
      Ha'ah dpt la menikmatinya dgn gembira.. TAPI minggu depan ada lg BIG PRESENTATION. Bertabah sajalah.

      Delete
  2. Salam Aidil Adha MM. Take care di sana..

    ReplyDelete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.