Tuesday, September 19, 2017

Cranberry Cake By Miss Mirror

 Somi ai  TERbeli dried cranberry yg sangat maaaasam aritu.     So... masing2 terkulat2 nak abiskan.  Tapi jangan risau... pasti isterinya ini ada idea yg bernas!.



Terdahulu... ai dah buat semangkuk sambal dari cranberi itew!.  Rasa memang tak ubah spt sambal hitam belimbing buluh.

Ada baki separuh lagi... so hari ni ai rekakan menjadi sebijik kek pulak.
Oleh kerana kek ni sangatlah sedap.. maka ai kongsikan untuk anda cuba.  Tapi kat Msia tentu buah ni sgt mahal.  So, takyah buat kek ni.. buat kek pisang je.



Ini kejadian sebelum dibakar. Sorry yg dah keluar oven blom disnap.  Ain yg janji nak buat topping dia.  



Alamak!  Lupa nak edit.. tadi sebenarnya gula tu ai tambah 2,3 sudu lagi untuk menyeimbangi cranberrinya yg masam. Dan ai ada tambah raisin sikit dlm 3 sb.
Sukatan tepung.. kalau telur mcm kecik, kurang2kan lah.. supaya tak keras plak kek tu.   Bagi yg suka soda bikarbonat.. boleh bubuh dlm 1 tsp.. or half utk bg dia lebih gebuz.  Ai tak suka kek bersoda bikarbonat.




Ai skrin shot je lah dari my ig.  Harap2 ianya jelas utk dibaca.


Update :



Bukan hodoh... but this is art ok!.  Muehehe...
Sebenarnya dah kuis2 makan baru teringat nak snap.

4 comments:

  1. Hihihi..
    Kek pisang juga yg murah kat malaysia ni sam..
    Nak banding kan dgn kek cranberry sam tu..
    Moralnya buat kek yg murah di tempat sendiri..

    Sam macam mana pulak boleh masam..
    Bukan kah disana yg jenis berry ni manis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahlah mcm mana boleh terbeli yg masam ni CH.. sengaja dijual untuk org mengandung kot. Hahaha..

      Delete
  2. kalau letak gambar kejadian kek cranberry ni mesti selera kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak dara ai, si Ain janji nak deco.. tak deco2 lg Ann. Hihi..

      Delete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.