Monday, October 23, 2017

Anggaplah mereka itu sebatang pokok

Assalamualaikum and morning!!
Tak ada cerita bermanfaat untuk dikongsikan,  tu yg blog tak terupdate 2, 3 hari.

Hari ni cek "on this day memory" kat fb.. termangu sejenak.

"Sam kah itu??".

Terbersit rasa penyesalan dengan status2 di "zaman gedix".

Entah apa2 yg kau tulis masa tu Sammmmm???.    Astagfirllah.   Memang bukan ngumpat orang, selfie2 pun bukan.. tapi bila dibaca balik, malu dgn diri sendiri.   Penulisan yg sungguh tak matang dan komen2 yg tak matang.  Yulkkk..


Tak pe... tak pe.   Lupakan saja.   Mari matangkan diri seiring usia.

Oh ya...  "ladang" belakang rumah kami dah menampakkan hasil!!.  Yeszaaa!.



Terbaca tu ari satu pesanan in english, tapi ai ubahsuai mengikut cerita2 org2 kita.
Kalau kita nampak pokok yg daun dia berlubang2,  automatik otak kita dah tau itu mungkin ada ulat beluncas yg kelaparan.

Bila kita nampak pohon2  yg daunnya keguguran, minda kita kata atas faktor cuaca dan tanah tanih.   Tapi itu pokok!.  Kenapa bila manusia,  kita tak nak fikir benda yg sama?.

Contoh kalau ada kawan yg bertukar gemuk lepas bersalin.. kenapa disakiti hati kawan tu dgn pertanyaan2 sinis?.   Begitu juga yg kurus.  Begitu juga yg mungkin dah tak secantik dulu... dan lain2.

Ada aritu kawan ai post 1 pix.. seorang kanak2 yg rupa dia dah tak rupa manusia uoll.   Kalau uoll tengok mesti insaf.  ( Tak boleh post kat sini nanti umpama mengaibkan budak itu).

Astagfirllah,  may Allah SWT forgive us all for even the slightest amount of displeasure with our appearance.   Oh I am me.😝😝


I Am me
I Am me
I Am me

I Am fun
I Am pretty
I Am beautiful
I’m A queen(Lirik credit to DSV)










10 comments:

  1. Jadi pokok pun boleh ya miss mirror

    Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mazni - Kak Mirror nak jadi pohon jati, gagah perkasa tapi nak berbunga kemboja, wangi.

      Delete
    2. Dan dapat jadi pokok yang teguh menaungi hidupan langin

      redup di bawah sinaran terik mentari

      tapi fleksibel seperti pohon buluh

      Delete
    3. Ha'ah.. berguna pada manusia sejagat.

      Delete
  2. Ha3 akakpun sama, dulu entri penuh kegedikan..
    I am me,
    I am fun
    i am prety bla, bla, bla.. femes daa dsv

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada ke entri kat blog Umi yg gedix?.
      Mcm takde je saya tengok..

      Delete
  3. Pokok pun banyak jenis pokok kan

    ada yang bermanfaat

    ada yang buat semak je

    ReplyDelete
  4. Saya setuju. Kekurangan orang lain jangan kita sampaikan pada orang lain.

    ReplyDelete
  5. selagi kita menjaga aib orang, Allah akan menjaga aib kita.

    ReplyDelete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.