Friday, December 22, 2017

Lelaki Malaysia Suka Yg Putih2 Ye?. Nah!. Doa Pendekat Jodoh

Ada 1 post kat fb yg tgh viral bertajuk...
"Kau bukan tak cantik... kau cuma tak berduit je".  Memaparkan artis2 yg dahulunya hitam bertukar putih.

Lantas... adakah sapa2 yg tak berduit terus rasa down?.  Rasa tak ada harapan utk kelihatan cantik.  Rasa mcm jodoh enggan menyapa.

Jgn down2 puan2....  cantik itu subjektif.   Ai rasa cuma kat Malaysia je kot yg memandang kecantikan itu dari kaler kulit.  Lelaki2 Malaysia memang telah dididik begitu oleh media massa.  Malah sejak azalinya lagi.  Sejak zmn2 ai sekolah.  Zmn2 tu gadis2 putih memang rare... tak mcm skg. Makanya yg putih2 cepat popular.


Kalau kat sini (Perth) sebaliknya pulak.  Musim2 summer mcm ni..  ada bisnes2 baru dgn iklan yg bertajuk "tan spray $15... bla bla bla".   Lagi tan.. bermakna seseorang tu lg kaya sebab mampu travel ke negara2 beriklim panas.


Berbalik pada kisah nak cerah walau tak berduit.  Ada je cara2nya.  Mari kembali ke era 80an.

1).  Kurangkan aktiviti luar

2).  Tutup semua tingkap

Haha.  Kedengaran lawak kan?.  Arwah ayah ai mmg suka tutup tingkap kalau tak ada tetamu dtg  dan IRP suka buat kesimpulan, takut anak daranya hitam.  Tapi ada juga baiknya.  Di samping mengelakkan diri dari pancaran sinaran matahari, dpt mengelakkan dari aurat kelihatan dari jlnraya atau unsur2 jenayah (sbb tingkap2 rumah kg kan luas ternganga).

3).  Rajin masak nasi.

Makin rajin anda masak nasi, makin mulus tgn anda akibat terkena air basuhan beras. So, rugilah sapa2 yg malas tu.

4).  Pakai payung.

5).  Bercampur dgn org2 positif

Cantik mcm mana pun anda kalau asik tercampur dgn org yg kuat mengkritik seolah2 diri anda tak berharga..  mmg tak de makna.  Bercampurlah dgn ahlil2 mesjid yg menenangkan jiwa.


Nah ni ai kongsikan doa pendekat jodoh.


Moga anda bertemu jodoh dgn insan yg sedia menerima anda seadanya tak kira apa pun kaler kulit. Setia sepanjang hayat.  Yg penting bujang trang tang tang....  taktuntuang!.




2 comments:

  1. Sayapun berkulit gelap Sam, berbeza dgn suami berkulit agak cerah.. jodoh tak mengira warna kulit.. 😄😄😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah tu Umi.
      Allah itu Maha Adil.
      Jodoh setiap manusia telah ditentukan oleh Sang Kholiq.

      Delete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.