Sunday, December 24, 2017

Asbab2 Gembira Seorang Marhein

Assalamualaikum uollz...

Ibn Tammiyah itu sungguhpun miskin dan hidup dalam penjara tapi adalah insan yg paling gembira.   Makanya kita yg sudah diberi bermacam2 nikmat dan bebas berjalan ke mana saja ni seharusnya keriangan itu berganda2 pula ye puan2 (sepatutnya lah).


Sungguhlah nikmat menjadi rakyat marhein uollz...  benda2 kecik pun boleh menjadi asbab gembira kdg2.   Uoll kan tau semenjak 2 menjak ni,  ai dah tergilakan balik pada cik bokitta.   Ada 1 oldies kelabu ni ilang.  2 hari 2 mlm ai kemas2 gerobok dgn harapan ia terselit di mana2.  Semacam tak logik utk dijumpai sbb dah berpindah randah dari Malaya ke Kota Kangaroo.  Kiranya dah 3 thn ilang.

Suddenly kan....  pelik bin ajaib.  Ianya muncul kat ruang tamu. Cantik je terletak kat atas sofa. Peliklah...  (eh apa nak pelik.. Allah yg tlg lah kan?).  






Rakyat marhein ni.... dpt mkn jemput2 pun dah hepi tau.   Apatah lg mkn ais krim korea ni.


Ain memang demand tinggi.  Jln mana2 mama dia kena bwk duit lebih2.  Bg mama, 15 dollar Aussie utk semangkuk  mcm tak baloilah.   Ai prefer 4 dollar "es campur" kat restoran2 indo  (just my personal opinion k).   Lagi meriah isi dia.
Oh ye... ni  throwback pix.


Arini punya crita... jemput2 ikan bilis je.



Arini ai bubuh seaweed. Saja nak kelainan.


Berharap "farmville2"  belakang rumah akan dipelabagaikan lagi.  Kdg2 ini pun jd asbab gembira.

6 comments:

  1. Jadi orang marhaen ni tak banyak di soal di akhirat kelak kan mis mirror

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh statement itu saya suka!!. Aamiin... mudah2an begitulah hendaknya Ibu Zaid.

      Delete
    2. Tak dinafikan antara golongan yang dapat naungan arash di padang mahsyar nanti salah satunya pemimpin yang adil

      Tapi bukan main sikit orang macam tu akhir zaman ni

      Lebih baik jadi marhaen

      Delete
  2. banyak nikmat untuk kita syukuri jika dilihat dengan matahati, walaupun kita hanya insan marhaien kan. tengok bunga kembang ditaman walaupun sekuntum dah tersenyum riang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Mama AA. Walau sekadar bual2 mcm ni di media social, di dlm blog.. terasa happy. Itulah nikmat seorang marhein. Hihi.

      Delete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.