Thursday, December 28, 2017

Buat "kopi beras" mlm2 buta

Assalamualaikum and morning.

Ai tak taulah sama ada anda pernah minum ke tak mendalah ni.  Ai sendiri ingat2 lupa.  Mulanya kawan2 bercerita di wassap hingga membuat  ai yg terbaca ni terliur2 because I was really craving pada coffee masa tu tp terpaksa pantang demi kecantikan eh bukan.. demi elakkan migraine.   Mlm tu jugak ai men"sangan" secawan beras dlm kuali.




Sangan jgn hitam sgt sebab menda2 hangus can cause canser.  (Aritu ai sengaja hanguskan sbb nak ikut resepi asal nenek moyang).   Tapi sekali tu je lah ai akan buat kot sebab walaupun ianya sgt sedap....  tapi sehari lepas tu tetiba ai migraine.   Pelik pulak..   adakah roasted rice pun kategori berkafien jugak kot?.

Oh ya.. lepas tumbuk, bleh tros bancuh dgn air panas, bubuh gula. Mcm kopi2 biasa.


Pilihan kedua -  sangan light2...  takyah tumbuk.  Tros bancuh air panas dan gula spt pix bwh.




Teringat zaman kegemilangan


Interframe jap muka "anak soleh" ai yg sorang ni.  Sekarang Joco dah semakin manja dgn ai.   Penenang jiwa mama.  Tengok muka dia je tros hilang stress.  Masyaallah. Allah tak menjadikan sesuatu itu dgn sia2.  Walaupun "beliau" tak kerja,  ada manfaatnya utk seisi rumah. Haha.


Bestnya kalau roman muka kita menenangkan orang yg melihatnya kan puan2?.    Terutamanya utk suami.


"Akak suka tengok muka Sam... roman muka tu menenangkan,  buat hilang stress..".  Ujar seorang kakak officer belasan tahun dahulu.

Whattt??.  

Macam tak percaya pulak sebab hatiku di dalam hanya Allah yg tahu, tetiba ada pulak org ckp begitu.    Perli ke apa ni???.   Getusku di dlm hati.  

Tapi secara logiknya sebab masa tu ai cuma praktikal je kat situ... tentulah bebanan kerja tak sehebat beliau.  Sementelah masih muda remaja. Blom mikir nak kawin.  Tu yg muka ala2 tenang padahal tgh serabut haha.  Zaman2 bujang mcm tu yg diserabutkan mende2 yg remeh.

Jgn pulak dah tua2 ni muka dah bertukar bengis plak?.  Huaha...  So....  marilah kita kembalikan kegemilangan itu Sam.   Mari sengih2 selalu dan menjadi asbab orang gembira melihatnya.  Jadilah orang yg apabila mereka melihat kita, menjadi nasihat kepada dirinya -  Pesanan nenek moyang. Huhu.. berat pesanan itu Nek.





4 comments:

  1. ala tak habis lagi resepi kopi beras tu...lepas sangan and tumbuk, dah boleh bancuh macam kopi biasa ke. resepi rare ni, saya tak pernah buat lagi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ann - ha'ah. Mula2 basuh beras, sangan then tumbuk (ada org x yah tumbuk.. tp sy suka tumbuk).. pastu bancuh dgn air panas mcm kopi biasa. Suka ati nak bubuh berapa sudu, ikut kesukaan masing2.

      Delete
  2. Baru tau beraspun boleh dijadikan minuman kopi

    ReplyDelete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.