Tuesday, March 27, 2018

Cara pilih kentang mengikut resepi dan menu

Assalamualaikum uollz...

Busy!  Tapi arini nak cerita pasal kentang.  Duduk negara omputeh ni, tak lepas lari dari makan kentang.  French fries, roasted potato, mashed potato, gratin, shepherd pie... sampai muka pun dah bertukar jadi minah saleh.. ahakz!.  Tapi wrinkle je lah. Wrinkle kat muka ai sama dgn kawan ai dari Sweden. Haha..





Tapi sejak dimomok2kan pasal " makan kentang yg  keluar tunas can cause canser", ai tak suka simpan kentang byk2 kat umah.  Beli sikit je sekadar untuk sekali masak.  Atau pun kalau ruang peti ais ada lagi, ai sumbat je dlm tu... as long tunas pun malu nak tumbuh sebab kesejukan tak pakai winter coat dlm tu.







Ok. Nampak tak pix yg ai upload tu?.  Susah2 je tau ai snapkan kat pasaraya.  Credit to COLES store.  Itulah cara pilih kentang ikut kesesuaian menu,  kalau salah pilih, menu dimasak kang tak empok2 atau terkurang lemak.  Macam juga cara kita pilih keledek untuk masak keria.  Pilihlah keledek putih, kurang berair.  Ok lah baiiiiii.   Mari kembali sembunyi ke dlm gua.

10 comments:

  1. Selamat pagi rabu sis mis mirror. selama ni ingatkan sama je.

    Bagus juga dapat tips memasak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Morning MH.
      Ha'ah.. ada caranya. Dari 2 tahun lepas nak share kat sini.. baru kali ni sempat.

      Delete
  2. alamak...kat aeon kat sini tak tulis apa apa pun pasal kentang...satu tulis kentang...satu lagi kentang Holland.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yan - suruh Aeon tulis lepas ni.. senang2 ibu2 nak memasak.

      Delete
  3. Kami di rumah kentang biasa buat sup saja.

    Atau pun masuk kari sebagai pemekat dan penyedap semulajadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mazni - Sedap sup kentang.. mkn panas2 dihidang dgn sambal kicap dan lauk2 bergoreng.

      Delete
  4. alamakkkkk yeke kak kentang boleh jd punca cancer? dah laa sukeeeeeee.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikkkk???
      Kentang yang tumbuh tunas hijau2 la sayanggg.. bukannya makan kentang jd kanser.

      Delete
  5. Saya suka makan mr potato saja puan. Sedap di makan begitu sahaja.

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Mirror pun kalau tak sempat bawak bekal terpaksa makan oat berlaukkan ala2 Mr Potato Dik..

      Delete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.