Thursday, August 30, 2018

Resepi Chicken Salad

Masyaallah!.  Dah pukul 2 pagi!!
dan saya masih tak tido lagi.  Ni lah padahnya.. tadi kan hujan lebat..  
Maka TERcappucino sebanyak 2 cawan. 
Pagi dan petang.  Sementelah ada yg meneman.  Si Suzz.. gadis manis.

Selalu kalau TERcappucino...
Saya akan seimbangkannya dgn membanyakkan makan benda2 lain yg
berfaedah.. contohnya salad.  


So... ini resepinya ye puan2..

Chicken Salad Recipe by Miss Mirror 
.
.




Dada ayam tanpa kulit dipotong jejari. Lumurkan bersama rempah BBQ (suka hati nak guna brand apa2.. janji halal).  Saya tak berapa gemar berkongsi brand.. sebab mereka tak lantik saya jadi duta produk mereka pun.  Haha.. Kalau kat Msia tu.. uoll carilah kat area2 western herbs tu.

Secubit garam, serbuk cili, lada sulah dan minyak zaitun.  Sebatikan then masuk kuali non stik.  Suka hati lah nak tambahkan sedikit minyak lg atau tidak. 




Hasilnya setelah digoreng. Then ketepikan.



Sediakan pula bahan2 sayur spt timun (lebanese cucumber), carrot, ceri tomato (belah 2), lada benggala, daun ketumbar.

Dan juga salad (pix bawah).




Now dah settle semua.  Bolehlah disusun ke dalam pinggan dan bubuhlah salad dressing kegemaran, nak Itali, Japan atau apa saja asalkan halal. Tabur lada sulah atau lemon atau apa2 saja mengikut citarasa anda.  Tuang sedikit olive oil lagi.


Siap!!!.   Masa untuk makan.  Yummyy!!


p/s  :   make sure bahan semua basuh lah ye bersih2.. rasa2nya semua org pun dah tahu walau kita tak tulis.

6 comments:

  1. Wahhhh sedapnya Sam. .

    Tapi dada ayam saya khaskan untuk anak2 bulus 3 beranak tu, maklumlah kita sebagai mak2, anak2 didahulukan.. 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak suka ayam.. boleh ganti dgn daging, Umi.
      Manja si bulus ye, makan pun nak dada ayam. Anak bulus saya, Joco cuma mkn fiskies shj fabourite dia.

      Delete
    2. Anak2 bulus saya semua makan. . Rc kering/basah dan lain2 sumber protin - ikan/daging/kuning telur.

      Dlm sehari gilir2 menu x bg jemu, pastinya stok rc sentiasa ada, topup jk mereka lapar. .

      Delete
  2. adoiii kak...lapo dah ni tengoh tengah2 malam tengok gambo salad :D

    ReplyDelete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.