Wednesday, September 26, 2018

2 hours 4 hours rule in food industries VS bloggers

Blogger ada rule 2 hours 4 hours  kalau nak ada engagement.   Dengan maksud, setiap 2 jam cari bahan dan setiap 4 jam rajin le update sampai follower anda termuntah.  😄.    Begitu juga proses penyediaan makanan.. pun ada rule 2 hours 4 hours ye murid2.  Ni Chef Mirror tuliskan untuk anda especially utk peniaga2 makanan di luar sana.





Apa yang terkandung dlm undang2 2 jam 4 jam ni sebenarnya???.   Let's chekidoud.

Makanan yang bersuhu di antara 5 ° C dan 60 ° C terbiar selama kurang daripada 2 jam boleh digunakan, dijual atau dimasukkan ke dalam peti sejuk untuk digunakan/dimasak.


Makanan yang bersuhu di antara 5 ° C dan 60 ° C selama 2-4 jam masih boleh digunakan atau dijual, tetapi tidak boleh dimasukkan semula ke dalam peti sejuk.

Makanan yang bersuhu antara 5 C dan 60 C selama 4 jam atau lebih mesti dibuang.




Masa antara 5 ° C dan 60 ° C adalah kumulatif - bermakna anda perlu menambah setiap kali makanan telah keluar dari peti sejuk, termasuk semasa penyediaan, penyimpanan, pengangkutan dan paparan.

Selagi kita ikut "undang2 2 hours 4 hours ni".. inshaallah  makanan yang kita jual adalah selamat dari keracunan dan mengancam nyawa.

Oh yeah.. to all my Aussie's friends  who do not understand for what I am saying, here is the translation..

 If the food has been held at temperatures between 5C and 60C for a total of... 
  • less than 2 hours - the food must be refrigerated immediately. 
  • If it longer than 2 hours, but less than 4 hours - the food must be used immediately. 
  • a total of 4 hours or longer - the food must be thrown out. 

Untuk tempahan homestay dan kereta sewa Perth..  sila roger2.  


4 comments:

  1. rasanya ada je restoran jual makanan dari pagi sampai ke petang :(

    ReplyDelete
  2. Agak2 kedai mamak terjamin masak setiap hari sebab saya tengok sentiasa ada makanan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umi - Kalau ramai customer, mungkin blom sempat 4 jam makanan2 yg didisplay tu dah habis terjual. (Ustazah Mirror sdg berbaik sangka... hihi).

      Delete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.