Sunday, September 9, 2018

Fruit Pastry Cake yg viral.. versi moist..

Kita layankan je lah menu2 viral ni..
supaya terubat keinginan.  Fruit Pastry Cake!!.  Saya guna resepi dari pesbuk.. (credit to Ainie Shima) .. tapi saya gubah suai ikut selera sendiri.   Resepi ni inshaallah tak kering, ianya moist2.  Saya tak suka kek kering2, takut badan jadi makin kurus kering.   Kekeke..









Strawberry guna sebungkus setengah pun dah cukup.
Peach pun beli sebalang tu masih berbaki.

Resepi Fruit Pastry Cake by Miss Mirror

100 gm mentega
130 gm gula icing
3 biji telur ayam
210 gm self raising flour (saya guna wholemeal unbleach flour) - ayak
Sedikit vanilla esen (dlm 1 st)
Sedikit parutan lemon
100 gram yogurt (lupa nak beli.. so saya guna susu + perahan 1/4 lemon)

Buah2an  :   peach dlm tin, strawberry segar.    Anda boleh bubuh kiwi, prune dsbnya ikut selera dan bajet anda. Just make sure semuanya telah bertapis (tak berair).

Cara :

Baca Bismillah.  Panaskan oven.

1).   Mentega dibiar pada suhu bilik.
2).   Pukul mentega bersama gula hingga putih.
3).   Masukkan telur 1 per satu.
4).   Pukul lg dgn kelajuan sederhana.
5).   Masukkan tepung.
6).   Masukkan yogurt (jika guna yogurt lah).
7).   Bila adunan dah sebati..  masukkan ke dlm loyang yg telah digris. (Boleh guna baking paper jika mahu).
8).   Susun buah2an di atasnya cantik2.
9).   Baca bismillah dan masukkan ke dlm oven bersuhu 160 C selama 45 min.
10).  Bila dah siap, tabur gula icing.  Kalau dah termanis sgt.. tak payah.

Nota :

Kek ini lebih sedap pada keesokan harinya sebab buah2an telah sebati dan meresap.

p/s  :   aikk dah 2, 3 kali entry makanan..  next time kita crita lain plak lah.. cerita Homestay..


Latest entry :  HOMESTAY di Perth





6 comments:

  1. Replies
    1. Alhamdulillah Umi. Memang sedap kek ni.. (Ehh terpuji masakan sendiri).

      Delete
    2. Ha'ah.. tp buat dlm kuantiti sikit je dulu, mana tau bukan selera Umi. Mcm anak sy dia tak berapa suka sgt kek buah.

      Delete
  2. sedap nampaknya nih, dah lama saya tak buat kek, nak mencuba pun kena cari mood dululah

    ReplyDelete
  3. ooh ya this one banyak lalu kat wall FB. nak makan je tanak buat.. ada tak yang sudi buatkan =D

    ReplyDelete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.