Friday, March 8, 2019

Membaca Fikiran Orang

Assalamualaikum uollz..
Mari belajar "membaca fikiran orang" especially anak2 kita atau boleh juga anak2 org lain akan kenapa mereka jadi begitu.. hihi..
Bukan kerana kita ajaib,  jauh sekali wali..
Tapi ilmu pembacaan..
Tapi.. perlu ditekankan.. tak semua kerana salah parents, adakala faktor persekitaran, sekolah dsbnya...

Ok here we go!


1).  Jika anak mudah iri hati dgn orang lain mungkin petanda  anda suka membanding2kan mereka dgn orang lain atau  anak2 org lain. 


2).  Jika anak2  mudah marah2, mungkin anda kurang memujinya. 




3).  Jika anda dah belikan mereka pelbagai hadiah tapi masih juga mereka memunya barang org lain... itu kemungkinan anda tidak pernah beri mereka peluang untuk membuat pilihan sendiri.  Lain yg diidam.. lain yg anda beli.

🤔... kalau "PELAKOR" pun mcm tu la agaknya kot?.   TERcuri somi org sbb somi sendiri bukan pilihan sebenar.. hik2... jgn mare!.  Miss Mirror gurau je k.


4).  Jika anak anda kurang keyakinan diri.. ada kemungkinan anda lebih banyak menasihati dari memberikan mereka semangat dan perangsang.

5).  Jika anak anda penakut,  mungkin sejak kecil anda manjakan, (cepat memberi pertolongan) ..  ni Ain tak terkecuali, takut labah2... takut lipas.. abah dia manjakan la kot.. hihi.   Jgn marah ye IRP.


6). Jika anak anda suka BERBOHONG, ada kemungkinan anda mudah overeact kesilapan2 mereka di masa silam.   Mereka jadi takut untuk bercerita kisah benar lagi.


So mommies...  I would love to emphasize the second point,  "kurang memuji".   Words are impotent to eulogize their kindness... so,  puji lah mereka tiap kali dapat result apa2 pun atau time siap menolong anda kemas umah ke.... "you are beautiful", "you rock.. man",  "good job", "great work", "you are fantastic", "you did it", "cracking job"  and bla bla bla..

Ok. Bye.



4 comments:

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.