Wednesday, November 24, 2021

Dihantui KETOPRAK 😈

Ketoprak!!.

Ada tak orang yang macam ai ni?.   Bila dapat perkataan baru, perkataan itu akan terngiang2 di fikiran siang malam.  Ia bukan sengaja.. tapi  ibarat subconscious behaviour telah berlangsung di minda.   Perkataan terbaru minggu ini ialah ketoprak.  Ini adalah  pertama kali ai dengar. 

Sebab tak biasa makan, ai pesan mereka untuk meletakkan sedikit timun.  Kena tambah 1 dollars untuk timun.

"Kamu mahu pedas?.". Tanya Penjual.

Tidak.   Mild saja.

"Oh.. kamu mahu gado2 di dalamnya?. ".  

Ai said.. yes.. walaupun sebenarnya tak berapa faham apa yg beliau cuba maksudkan.   Gado2 ai faham.. tapi gado2 dalam ketoprak??.Maka.. begini lah hasilnya gabungan ketoprak dan gado2.    Dalam timbunan sambal kacang itu terdapat mee hoon dan nasi impit.  Sedap juga.. tapi mungkin jika ai request untuk lebih pedas lagi, pasti lebih umph.


Selesai berKETOPRAK..  kita jalan2.  Eh!. Ada mangga sale!.     Selalunya dlm 3.00  dollars lebih sebijik.  Kali ni separuh harga pulak. So ai pun try lah beli 3 ketul.   
Sengaja bubuh spek sebagai nisbah ukuran.  Selain.. ianya juga adalah my trademark ye..  haha..Walaupun tak semasam atau sehebat dari yg selalu dibeli.. tapi itu bukan masalah besar.
Kita boleh tambah gula, kicap cili segala bagai untuk menaikkan rasa.


2 comments:

  1. Pestaim juga baca ketoprak ni, gado dan keto, prak tu misteri hehe. Mangonya pinkish nampak sangat dari over C :)

    ReplyDelete
  2. Gado2 tu mcm mana pun ammi tak pasti. Selalu dgr tapi taktau apa rupa dan rasa.

    ReplyDelete

"Lisanmu adalah Syurga Nerakamu."
Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.