Wednesday, April 5, 2023

Nasi Kabuli - berpuluh tahun nampak resepi, baru hari ni makan?

Kecik-kecik dulu bila terbaca menu pelik dalam buku resepi kakak, mula la curious nak tahu. Zaman tu kebanyakan yg  share resepi dalam majalah mostly Mak-Mak Datin je atau pun artis-artis. Khairul Aming belum lahir lagi.

"Macam best je tengok bahan-bahan dia ni.  Mesti sedap nasi Kabuli ni.".  Hati berbisik sendirian.

Dihidang dalam casserole.  Nampak menyelerakan kekelabu2an bersama lada merah dibelah bunga.  Platting pun ai ingat lagi. Haha.

Kecik2 pun dah rajin baca buku resepi uollzzz.  Siap kenal bahan lagi tu!. (Rajin baca je.. buat tak lah). 




Setelah berpuluh-puluh tahun dalam persoalan, akhirnya masa berbuka tadi Allah turunkan.   Tak pasti la sama ada sebelum ni sebenarnya ai pernah makan tapi dalam versi yg berbeza atau ini first time.  Macam tak logik pulak kan.. kata dah round de world tapi baru hari ni plak terjumpa menu ni.  Buat malu company je.  Kekeke.   Tak pe lah.. better late than never!!.




p/s :.   Maksudnya... Allah kabulkan DOA2 kita cuma sama ada cepat atau lambat je.  Jadi mari teruskan berdoa di bulan yg mulia ini.

6 comments:

  1. masa kecik mmg setiap kali bulan posa dok sibuk sebelah arwah mama kelebet majalah resepi... pastu mulalah terliur2 tgk gambar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sweetnya Ammi main klebet2 majalah!. Dpt dibayang mesti comel je muka yg tgh terliur tu. Hihi.

      Delete
  2. SA suka majalah ada resepi..tapi tu la tengok je..cubanya tak..hahaha..apapun nasi kabuli tu nampak sedap...

    ReplyDelete
  3. SA - Ha'ah sedap pulak la sampai repeat order dah ni.

    ReplyDelete
  4. nasi kabuli ni singkatan "Nasi Ke Bawah Duli" ke? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anamizu - Oh ye la agaknya kan.. pandai awak!. Sbb bila kita google kebanyakannya ditulis sbg resepi diraja. Ejaan sebenar KEBULI.

      Delete

"Lisanmu adalah Syurga Nerakamu."
Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.