Tuesday, August 22, 2023

Serawa Durian Bersama Pulut

Assalamualaikum guyssss.   

Kali terakhir makan pulut durian masa 'kenduri rewang' sebelum  berlangsungnya wedding Si Ain. Jiran ai yg volunteer buatkan ketika tu.. sebab Mak Pengantin ni dah busy masak tom yam utk tetamu.     

Jadi sebab almost one year, arini kita buat lagi pulut durian.   Actually  kalau nak sedap, pulut perlu dikukus.. tapi ni kita buat versi M yet delicious.



Beras pulut setengah kg (1 cwn setengah pot susu) dibasuh, direndam setengah jam +  masukkan 1 kotak santan + air paras2
 1 inchi jari.   Masak dlm rice cooker je.
Jgn lupa gula + garam sikit agak2 lemak manis macam ai.  Ahakz!.




Wheras untuk buat serawa dia, masukkan pula di periuk lain beberapa ketul durian + garam + santan dan gula.   Ai tak suka manis sgt. 



Di periuk lain pula, gula merah direbus bersama garam hingga mencair.  Sebenarnya boleh je dimasukkan terus dlm periuk durian tadi tu tapi kita ikut je lah tip org2 tua ni. Motif supaya jika ada 'binatang2' pada gula tersebut kita boleh tapis  dulu.  Dah tapis baru campurkan bersama dan biarkan didih baru tutup.



Jenguk balik rice cooker yg berisi pulut tadi.  Buat lubang di tengah2.. masukkan sedikit air.  Biar tanak.


Pulut done!.



Serawa done!


3 comments:

  1. Di kampung saya Sibolga, Tapanuli Tengah, durian pun sering dimasak seperti ini, lalu dimakan dengan pulut. Memang sedaaap. Tapi sejak pindah ke Jakarta, di pulau Jawa sini orang2 nya tak terbiasa dengan pulut , dan durian pun lebih suka dimakan begitu saja, tak diolah macam2 😄. Jadi rindu dengan pulut durian mama

    ReplyDelete

"Lisanmu adalah Syurga Nerakamu."
Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.