Assalamualaikum guys...
Ai tak tahu sama ada U guys masih makan lagi menu2 lama ini?. Tanya begini sbb anak2 ai sendiri kurang berminat, mungkin mengikut arus zaman. Keladi selatah, keladi telur atau keladi sarawak adalah satu nama yang sama. Satu keajaiban telah berlaku hari ini apabila mulanya tawar, keras dan tak sedap tetiba bertukar jadi lemak manis, lembut dan tak mengecewakan.
Mari kita intai, apakah yang telah berlaku di sebalik misteri ini. 😁👻
Kami beli beberapa minggu lepas. Telah direbus beberapa ketul sebelumnya waktu di kampung namun ia mematikan mood utk merebusnya lagi sbb tak sedap langsung dan tawar. So terbiar lah dia mengering dlm rak hingga hubby minta untuk merebusnya mlm ni dari terbazir.
Setelah dicuci bersih. Ai bubuh sedikit garam dgn harapan ia menjadi lebih lemak.. Pada firasat ai, jika dibuang kulit ketika merebus.. itu lah punca jd tak sedap.
Setelah tekan punat stove, ai tinggalkan dapur, niat nak update blog. Oh ye.. dapur ai di sini tiada alarm setting. Kalau di sana, ai selalu tekan je jam ketuhar. Bunyinya bak halilintar membelah bumi hingga mampu membangkitkan seisi alam bangun dari katil.
Tetiba.... blog pun entah ke mana ai pun entah ke mana...... Zzzzzzzzzzzz. Tertido.
"U masak keladi tu sampai air mengering. I ingatkan bau orang masak kek.". tetiba ai nampak kelibat hubby muncul.
Ai bayangkan mesti dah rentung. Tapi bila dengar intonasi hubby, nampak macam keadaan tak seteruk mana. (Dasyat tak?. Boleh baca body language orang?. Kekeke).
Alhamdulillah.. ternyata betul. Cuma kejadian spt ini jangan sekali2 diulangi. Awas!
Periuk tak rentung cuma air dah mengering, langsung tak bersisa. Tapi keadaan keladi masih cantik. Setelah mengambil kira faktor kecantikannya, ai pun hidangkannya sbg "midnight snack" (pkl 12) kami. Alhamdulillah lebih sedap dan lembut dibanding sebelumnya.. sampai boleh habis kami makan. Kata hubby.. kejadian buruk yg ada hikmah. Haha... betul. Tiap sesuatu pasti ada hikmahnya. Jangan cepat sunuzon dan berputus asa. Begitulah analogi untuk setiap kejadian yg berlaku dlm hidup kita. Lalui dgn optimis dan bahagia.
ke sebab kering airnye yg jadi sedap ek.. agak2 kalau dibakar sedap x..
ReplyDeleteLB - Mungkin sbb terlampau lama dimasak menjadikan dia lebih empuk.
DeleteTak pernah dgr lg org bakar keladi selatah, kalau ubi org2 zmn dulu bakar dlm timbunan bara mmg sedap.
lady xpernah dgr lgi ubi tu.. tp kalau di sini apa2 jua ubi kami makan jerk.. :D.. dijadikan pengat ..
ReplyDeleteTak pernah dengar namanya tu. Bahaya tu sis boleh terbakar dapur kalau air kering. Cie dah berkali rebus pasta lepas tu lupa nak tutup api. Ada dapat diselamatkan, ada rentung sekali periuk. Haha
ReplyDeleteCie - Mungkin makanan ni hampir pupus di kalangan org2 muda. 😁.
DeleteHa'ah.. bahaya. Next time tak boleh masak ketika mengantuk.
Saya masih ragu dengar namanya. Tapi kalo lihat foto ini seperti singkong, namanya kalo di sini. Tapi singkong biasanya besar2, ini agak kecil yaa. Tapi memang isinya agak tawar. Makanya kalo di sini hrs pakai bumbu sebelum digoreng.
ReplyDeleteTapi tuhlah, saya tak yakin keladi selatah dan singkong sama atau tak 😂
Fanny - Singkong itu beda. Singkong itu di Malaysia namanya "Ubi'. Bahasa Inggerisnya - tapioca/cassava.
DeleteTapi selatah ni B.Inggerisnya Yam. (Tapi Yam pun ada banyak jenis). Ia tidak tawar seperti singkong. Selalunya rasa lemak-lemak, ada sedikit gatal juga di tekak.. tapi sedap.