Kek tapak kuda Malaysia comot, tak sama dengan Brunei version?. Terbaca status wassap seorang Ahkak Jelitawan. Terus ai google kek tapak kuda Brunei. Oh betul lah.. kek mereka nampak kemas. Mungkin kerana kek ini berasal dari sana.
Tapi.. yang comot2 tu lah selalunya yg sedap. Ai contohkan minuman2 dalam gelas lutsinar yang diberikan lelehan2 coklat di dinding gelasnya, ia lebih mengujakan pelanggan macam shaya. Contoh :. Iced latte, ceramel boba, oyster with cheese, pisang goreng cheese.
Ada keunikan dan daya tarik tersendiri pada sesuatu menu yang tidak terlalu rapi namun penuh dengan cita rasa yang mantap.
Jika ada yg belum tahu, ini adalah ladam kuda yang dibubuh pada kaki-kaki kuda. Jadikan ia benchmark jika ingin membuat kek tersebut. Otherwise tukar nama jadi kek tapak gajah. Haha. Gurau je.. jgn marah.
Mungkin payah nak jumpa ladam kuda, so, pegi la makmal sekolah dan lihatlah magnet ladam kuda.. 😁. Ada kot iras2.
Tahun 2021 ai masih rajin minum iced latte lagi.
Ni semua gara2 kecomotan yg dibuat (putih coklat) membuat kita teruja utk membelinya. Zmn PKP kan tu.
(Aussie tak PKP). Tu je la hiburan utk menghitung hari2 berlalu.
P/S : Mungkin anda ada menu2 lain yang comot tetapi sedap, boleh kongsikan di ruangan komen untuk perkembangan minda kita bersama. What food tastes better than it looks?
kek batik ...nampak comot tapi sedap..lagi sdp klu krg manis
ReplyDeleteM3A - Baru I teringat ada kek batik dlm peti ais. Cantik Baker tu susun, tak comot tapi rasa je kurang fresh dan manis sgt, kurang semangat I nak mkn.😁
Deletexpe la comot kan miss. asalkan sedap.. yumm yumm yumm.. tp mcmn la agaknya buat kuih ladam kuda tanpa comot..
ReplyDeleteLB - Jgn bubuh inti ketika kek tgh panas, pasti ia akan meresap ke dlm kek dan comot.
Deletecomot-comot sbb inti banyak melimpah tp sedap hehehe
ReplyDeleteAnamizu - In fact...saya blom sempat beli lagi yg tgh viral skg ni...tapi memang nampak sedap.
DeleteBetuuuuul. Tak semua makanan yg terlihat jelek, rasanya tak sedap. Malah banyak yg enak. Makanan yg terlihat rapi, cantik pun blm tentu sedap 🤣🤣.
ReplyDeleteKalo di Indonesia , ada makanan namanya rawon. Hitam kuahnya, Krn pakai buah kluwek. Tapi jangan tanya rasa, sedaaap. Ini makanan khas Jawa timur. Nah Papa saya yg orang Batak (Sumatera Utara) dulu pas liat rawon, langsung shock. Katanya kenapa kuahnya mirip air comberan parit yg hitam 🤣🤣. Tapi saat dia udh coba, langsung suka 😄
Fanny - I pun suka rawon tau!. Di Aussie memang selalu makan kerna teman2 Indo rajin masak. I tahu buah keluwak tapi untuk mengolah sendiri jadi rawon I masih takut. Takut tersalah cara masak lantas jadi masalah lain pulak. 😅. Hopefully one day I boleh berguru dgn mereka.
Delete