Assalamualaikum guysss!!
Weekend ni memang tak ke mana sebab semalam dah berjalan. Perut lapar, jadi kita geledah je la apa yang ada dalam esbok. Hari minggu memang masa untuk gantung periuk, jika masih ke dapur itu adalah bonus.
Teringat video ikan goreng masak air asam di sos med. Rasa nak try. Stok ikan banyak je sebenarnya dlm peti. Tapi yang lain dah siap berlabel dalam kepala.. (ikut citarasa En Suami), yang tu untuk masak tempoyak, yang ni untuk masak kari dsbnya. Tak boleh kacau. Maka ambil satu jenis ikan yang tak terikat kontrak lagi. Kebetulan terjumpa ikan lama2 yang sepertinya dah dianak tirikan (sebab terperosok jauh dlm peti), mungkin left over untuk buat asam pedas bulan lepas kot.
Untuk menu ikan goreng masak air asam ni, baca review kat mana2 kata sedap, sampai licin pinggan. So marilah kita cuba… mula2 goreng ikan sampai garing. Dlm kuali berasingan tumiskan bawang merah, cili padi, tambahkan air asam jawa, tomato sikit, garam, gula sesedap rasa. Masukkan ikan yang baru lepas naik dari kuali tadi. Ok siap!!
Bila rasa?. Hmm… sedap tu ada. Tapi tak lah sampai tahap menambah. Maybe not my cup of tea. Atau… mungkin juga ada bahan rahsia yang depa tak share dalam video? Mungkin kena tambah belacan, taucu..entah la. 😏. What you reckon guys?. Ai ingat nak tambahkan chicken stock baru boleh menambah2 kot.
p/s. : Tapi pelik kan, dulu masa dalam pantang, makan nasi panas berlaukkan air asam semata pun dah rasa terpaling heaven. Ikan pun sekadar ikan bakar.
Update : ternyata ia lebih sedap setelah dibubuh sedikit belacan.
waaahhh tambah belachannn baru bertambah sedap ye? hehehe
ReplyDeleteTerkadang, beda air tangan, beda rasa kak 🤣🤣. Saya sering ikut resep mama, PLEK ketiplek samaaa saya ikutin resepnya. Hasilnya, beda laaah, tak sama dengan yg dimasak mama hahahahahaha. Ntahlaah.. antara saya memang tak pandai masak , atau memang mama diam2 memasukkan bumbu rahasia. 🤣
ReplyDeleteSekarang nih saya sering save resep dari akun IG chef Malaysia atau Indonesia. Saya ikutin yg mudah2 saja. Kalo hasil sedap, saya tetap follow mereka. Kalo hasil ternyata tak sedap bagi saya, ya sudah, berarti tak cocok memang, unfollow cari yg lain 🤭
Setuju ngan Fanny, kadang berbeza air tangan kan kak..tapi ada je ingredient lain yang xde yang buat rasanya lain..takpe try and error..kalau letak belacan or taucu buat lagi sedap...why not kan...
ReplyDeleteNampak menarik olahan resipi tu. Mungkin bukan selera kita kot kan. Mungkin juga kekurangan bahan lain.
ReplyDeleteSaya setuju, mungkin bukan selera kita. Tapi bubuh belacan dan lebihkan gula memang bertukar sedap nampaknya.
ReplyDelete