Monday, May 17, 2010

INSTINCT YANG TERLEWAT......


Pesal menggaru kepala tu Dee? Tensen??? Cik M pun tengah tensen ni............takde la teruk sgt... cuma ralat sedikit.

Instinct yang terlewat........ pagi tadi macam dah terfikir nak telefon IRP untuk bagitau dia tak payah beli barang dapur lagi....... stok kt fridge yg minggu lepas masih banyak lagi....... tiba-tiba tengahari my darlingku itu dah balik dgn berbondong-bondong........... alamak!!!! terlewat nak call la tadi. Patut la kat fikiran ni macam terfikir-fikir nak call tapi asyik bertangguh je. Ya la....selalunya kan dia shopping barang dapur sebelah malam lepas balik keja.

Kalau lauk-pauk tu I tak kisah sgt........ boleh simpan lama sikit......tapi kalau sayur-sayuran dan buah-buahan cepat rosak lagi2 kangkung. Kailan pun cepat kuning. I susah hati kalau sayur2 rosak sebelum kita transformkan menjadi masakan. Takpe la..... minggu ni nampaknya I kena rajin memasak sayur lebih banyak dari biasa.... kalau nak bagi jiran pun.. jiran I ni jarang masak kat rumah....semua main "tunjuk2" je kat restoran..... anak2 dah besar, tinggal pun berdua laki bini.... heee romantisnya...asyik honeymoon je kejanya........ yg rajin masak pulak, si auntie tu minggu ni gi outstation... Eh kalau I masak yong taufu pun sedap kan.... sib baik la ada lagi stok fish ball.... ada gak idea nk abiskan kangkung yg IRP beli ni..... balik2 asyik kangkung goreng belacan pun naik muak kan.........tapi tu la anak2 I tak pernah muak.... heran...heran.

Stok lauk pun I sebenarnya kurang suka membeli untuk sebulan sebab pernah terjadi bila kami balik kampung berlaku litar pintas.......... blackout.... (mungkin kena petir agaknya) pastu habis rosak semua lauk-pauk dlm peti ais, bau tak usah cerita la........ terpaksa sembur lemon dan macam-macam lagi untuk hilangkan aromanya yg "semerbak".

Oh ya ........ buat my sibling..... sebenarnya gambar si Mr. Dee, anak CT atas tu aku ambik semalam time balik rumah emak........ lama aku tak balik rumah emakku di Kashmirku... suka pulak budak-budak tu dpt jumpa nenek diorg....... si Qistina sampai malas nak balik semula ke JB... abih... apa nak buat... JB ni la tempat ayahnya cari makan.... nenek je la yang ikut kitorang balik sini ya nek.......

10 comments:

  1. adek tak perlu tesen dek, nanti mintak mama beli kereta mainan baru... jangan marah MM.. koleksi adek bertambah rm mama terkurang.. he he

    ReplyDelete
  2. opps...sorry ya...itu bukan my son la...

    ReplyDelete
  3. betul tu miss m..sayur2an memang tak tahan simpan lama2

    ReplyDelete
  4. tu yg kena habiskan cepat tu kan MumyShane....

    ReplyDelete
  5. MM - best arrrrrr jadi Mem Besar....hehehehhe tak yah gi pasar....duduk rumah IRP tolong shopping kan...hehehehhe..jeles I tau....

    ReplyDelete
  6. Mama.. selalunya kami shopping sama2 tiap hujung minggu tp sebab minggu ni giliran balik kg..tu yg IRP pegi sorang2 hari isnin...

    don't worry..jgn jelous Mama.. keluar gi pasar pun best apa..Mama boleh cuci2 mata..

    ReplyDelete
  7. mesti terer bab2 masak memasak nih..

    ReplyDelete
  8. Linda... nt la..klu masakan dh dpt kalahkan cik mat gebu baru boleh mengaku terror....skrg ni tgh try n error je.

    ReplyDelete
  9. miss m, dlm peti ais i ada lagi dua ikat sayur tak bermasak..adus, hope sempat masak sebab my hubby beli last wednesday..

    ReplyDelete
  10. Lip... tu la... Masalah I skrg sayur2an.. bagus kalau kita tanam sendiri je..jd tak risau takut rosak...agak2 nk makan petik belakang rumah..kn senang.

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...