Friday, December 4, 2015

Ngeri Bila Dikenang

Bukan caraku untuk sesuka plagiat penulisan orang lain... tapi tulisan Syekh Ali Thanthawi Mesir Rahimahullah ni benar2 menarik perhatian dan menginsafkan.   Maka biarlah kutitipkan di sini untuk renungan."Pada saat engkau mati, janganlah kau bersedih. Jangan pedulikan jasadmu yang sudah mulai layu, kerana kaum muslimin akan menguruskan jasadmu. Mereka akan melucutkan pakaianmu, memandikanmu dan mengkafanmu lalu membawamu ke tempatmu yang baru, PERKUBURAN.
Akan ramai orang yang menghantarkan jenazahmu bahkan mereka akan meninggalkan pekerjaannya untuk ikut menguburkanmu. Dan mungkin ramai yang sudah tidak lagi memikirkan nasihatmu pada suatu hari.
Barang barangmu akan dikemas, kitab, kasut dan pakaianmu. Jika keluargamu setuju, barang2 itu akan disedekahkan agar bermanfaat untukmu.
Yakinlah; dunia dan alam semesta tidak akan bersedih dgn kepergianmu. Ekonomi akan tetap berlangsung!. Posisi pekerjaanmu akan diisi orang lain. Hartamu menjadi harta halal bagi ahli warismu.  Sedangkan kamu yg akan dihisab dan DIPERHITUNGKAN untuk yang kecil dan yang besar dari hartamu!.

Kesedihan atas mu ada 3:-

Orang yg mengenalmu sekilas akan mengatakan, kasihan.

Kawan-kawanmu akan bersedih beberapa jam atau beberapa hari lalu mereka kembali seperti sediakala dan tertawa tawa!
Di rumah ada kesedihan yang mendalam! Keluargamu akan bersedih seminggu dua minggu, sebulan dua bulan, dan mungkin hingga setahun? Selanjutnya mereka meletakkanmu dalam arkib kenangan.
Demikianlah “kisahmu telah berakhir di tengah-tengah manusia”. Dan kisahmu yang sesungguhnya baru dimulai, AKHIRAT!.
Telah musnah kemuliaan, harta, kesihatan, dan anak. Telah engkau tinggalkan rumah, istana dan isteri tercinta. Kini hidup yg sesungguhnya telah dimulai.
Pertanyaannya adalah:
Apa persiapanmu untuk kuburmu dan Akhiratmu?.   Hakikat ini memerlukan renungan.
Usahakan dengan sungguh-sungguh. Menjalankan kewajiban kewajiban, hal-hal yg disunnahkan, sedekah rahsia, merahsiakan amal soleh, solat malam, semoga engkau selamat.
Andai engkau mengingatkan manusia dengan tulisan ini inshaAllah pengaruhnya akan engkau temui dalam timbangan kebaikanmu pada hari Kiamat. “Berilah peringatan, kerana peringatan itu bermanfaat bagi orang orang mukmin”.

p/s   :    Jika seorang wanita meninggal dunia sedangkan suami redha kepadanya, maka Syurga buatnya.   (HR. Tirmidzi, Ibnu Majah dan Hakim).  

2 comments:

 1. kenapa yan nak nangis pulak ni...tq ingatan....
  thumbs up

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takut kan Yan..
   Moga kita semua layak untuk Syurga-Nya.

   Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...