Monday, September 19, 2016

Facebook request full name seperti di IC?

Alhamdulillah kembali busy..
Moga dengan ini menghindarkan diri ai
dari "mengganggu" kawan2.. kat wassap,
mahupun termerepek kat pesbuk. πŸ˜ƒπŸ˜ƒ

Nak juga meng"deactivate" pesbuk buat sementara waktu...
tapi mengenangkan kekecohan yg
tgh trending sekarang ni.. terpaksa la batalkan niat.  Kang tak pepasal tak dpt nak login balik.

Kekecohan apa?.  Gara2 someone terlog out
dari fb and fb request her full name as stated in ic sbg supporting evidence.  Otherwise, kena sign up akaun baru.

It happened to me jugak dulu masa memula datang Aussie ni.. sbb fb nak pastikan yg ai ni bukan hackers...ya ler sebab sebelum tu access dari Msia.. tak alih2 lokasi dah tukar ke Aussie.. tu yg Zukersberg cuak.. bagi melindungi akaun fb Pn Sam.  Tq Zukersberg.

Begitu la kot ceritanya napa kekecohan pasal full name itew berlaku mutakhir ini.  Utk lebih sohih... tanya ler Zukerberg sendiri.πŸ˜ƒπŸ˜ƒ.

Sekian.

6 comments:

  1. Oh saya tak tahu pula tentang itu, patutlah tengok ramai kawan2 dan bertukar ke nama sendiri di fb

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo ramai dah tukar ea?. πŸ˜ƒπŸ˜ƒ. Pada perkiraan saya, masalah full name hanya muncul bila tak dpt access je kot.. such as lupa password, pertukaran lokasi. So fb request fullname sbg bukti. Agaknya la..

      Delete
  2. Dah jadi macam tu pula. Untuk lebih selamat agaknya.

    ReplyDelete
  3. Kakak dah lama deactivatedkan FB kakak sejak anak sulung nak periksa UPSR dulu sampailah sekarang. Agaknya kalau nak active balik kena letak nama penuh letak binti. Sebab kakak biasa guna Zakie Purvit aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Zakie - rasa2nya kalau kita tak lupa password, fb tak akan tanya kot full name kita even dah lama deactivate. Maybe.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...