Assalamualaikum & happy weekend!!.
Since Ain cakap, puree mama buat sebijik macam kat kedai India bila guna resepi bawah ni, ai pun share lah untuk anda semua. Tapi puree ni bukan yg jenis cruncy mcm kat expo Eid tu... lembut2 gelembung sebagaimana lazimnya.
Kepada yg tak suka entry masak2.. inshallah soon ai upload pix2 lain untuk tontonan umum, coming up next!.
RESEPI ROTI PURI
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh yis
3 sudu besar minyak masak
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
3/4 air panas
cara2
- Gaulkan semua : tepung gandum, yis, garam, gula, minyak masak.
- Masukkan air panas, gaul rata, uli hingga adunan tidak melekat di tangan, then bulat2kan, perap doh tersebut selama 15 minit.
- Bila adunan kembang, lenyekkan dengan penggelek.
- panaskan minyak..goreng sampai agak kekuningan.. Utk dptkan effect gelembung2.. masa tgh menggoreng, siram2 sikit minyak dlm kuali tu ke "badan" puree tadi.
Kredit Resepi -Mazwani Mohamed
Other puree recipe.. by my fren..
Tepung + susu tepung + minyak sikit + mauripan... Uli... Biorkan kejap... Pastu lenyek2 kecik2.. Goreng.
Resepi Puree Tanpa Yis
1 kg tepung gandum
6 sb minyak masak
Gula dan garam
Proses Sama spt di atas.
boleh cuba nnti....thanks for sharing
ReplyDeleteAssalamualaikum Wrmbth
ReplyDeleteApa khabar dan selamat pagi selasa sis mis mirror
Maznee tak pernah makan puree
Sebab tak suka makan kedai mamak
Hehe
Tak tahu lah kenapa
Rasa tak selesa
tak penah makan roti puri nie.. tapi boleh cube nanti sebab tengok macam senang je nak buat tu..
ReplyDelete