Saturday, August 5, 2017

Resepi Puree Gemuk!

Assalamualaikum & happy weekend!!.

Since Ain cakap, puree mama buat sebijik macam kat kedai  India bila guna resepi bawah ni, ai pun share lah untuk anda semua.  Tapi puree ni bukan yg jenis cruncy mcm kat expo Eid tu... lembut2 gelembung sebagaimana lazimnya.

Kepada yg tak suka entry masak2.. inshallah soon ai upload pix2 lain untuk tontonan umum, coming up next!.




RESEPI ROTI PURI

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh yis
3 sudu besar minyak masak
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
3/4 air panas

cara2
- Gaulkan semua : tepung gandum, yis, garam, gula, minyak masak.

- Masukkan air panas, gaul rata, uli hingga adunan tidak melekat di tangan, then bulat2kan, perap doh tersebut selama 15 minit.

- Bila adunan kembang, lenyekkan dengan penggelek.

- panaskan minyak..goreng sampai agak kekuningan..  Utk dptkan effect gelembung2.. masa tgh menggoreng, siram2 sikit minyak dlm kuali tu ke "badan" puree tadi.

Kredit Resepi -Mazwani Mohamed

3 comments:

  1. boleh cuba nnti....thanks for sharing

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Wrmbth

    Apa khabar dan selamat pagi selasa sis mis mirror

    Maznee tak pernah makan puree

    Sebab tak suka makan kedai mamak

    Hehe

    Tak tahu lah kenapa

    Rasa tak selesa

    ReplyDelete
  3. tak penah makan roti puri nie.. tapi boleh cube nanti sebab tengok macam senang je nak buat tu..

    ReplyDelete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...