Friday, September 8, 2017

Bebel Jumaat... kisah walnut dan keluak

Salam Jumaat...

"Why does cooking take like 10 hours.. and eating like 5 seconds.. and washing dishes like 7 days and 7 nights?.   Why?.  Why?. Why??.  "


Ohhhh     nayyyyyy!!.    It sound like no enthusiasm!!.   No zeal!!.  Let's chess them out!.  





See....  how I dealt with my laziness attacks this morning!.  Instead of just follow our negative mood that came from syaiton.. quickly went to bathroom and took a shower.. then did my routine.   Tros menangis syaitan2 itu sebab tak dpt memperdayakan ai.   Taulah ai fenat... sbb semalam memerah otak.. tp tak bermakna tros bermalasan.   Pagi2 tros sidai sume kain2... tros kemas umah!.


Paling senang.. nasik ayam ler.  Dah tau tgh mood "M" jgn ngengada buat nasi dagang atau sbgnya.  1 jam siap.. instead of 10 hours like what the syaiton was whispering into my ears.



Ada fruit salad kering2 ni..
bleh bg tenaga juga ni..

Same goes to this chocholate..
Ustaz Shashal la ni beli tp x abis mkn..


Do u know guyss....  there are some foods in this world that suggested by our nutritionist   such as olive oil, walnut and avocado are really good to boost our mood.   I agree because  through my personal research (cehh  mcm lah kajian sgt), walnuts can suddenly made  me smile...   I had one packet last 2 weeks from Asian Groceries with their skin still on.. and OMG  it was really fresh.. lemak2 manis!.    Tp kulit keras mcm buah keluak.


Eh hello!.   Do u know what is keluak?.   It's not berry luak or kopi luak ok!.   Totally different... even coming from the same country (Indonesia),   keluak is the main ingredient for  indo soup.. alamak!.  Lupa pulak nama sup tu tetiba!.  πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜….  Ah yes... now I remember!.   Sup rawon!.

Ini keluwak.. pix credit to my neice.. ole2 from her mom who just back from Indo last month..  U guys still can have this in KL (chow kit ke apa aritu dia ckp.. lupalah).

Ini walnut 


Second point is... doll  up yourself!.  Oh I mean we are still discussing about how to deal with laziness attack!.

Dress anyhow you want lovelies, bling it up or casual.  Hihi..   Dress code to  boost yr mood is "wear whatever makes you comfortable 😘 at home!.".


Ok... itu sajalah nak bebel.

10 comments:

  1. Replies
    1. Yesss.... today's topic is mood booster!.
      Presented by Professor Mirror... hahaha.

      Delete
  2. Replies
    1. Bukan mcm2, 1 mcm je tu.. itu pun pix curik dari fb anak sedara. Saya jauh kat sini, tak dpt dorang nak antar.

      Delete
  3. Keluak ni macam kacang walnut juga ya mis mirror?

    First time dengar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mazni - Tak. Keluak lain. Dia buah tp mcm ajinomoto.. penambah rasa sup. Walnut kan kacang.

      Delete
  4. Baru mama tau apa fungsi keluak

    Hari tu sembang dengan ipar, kerja nutritionist. DIa cakap sayur dan buah macam kentang, tomato tu sebenarnya memang dah ada msg (ajinomoto)

    Cuma MSG yang kita pakai ni ekstrak yang diambil untuk sedapkan makanan

    sebab tu kalau nak bagi lauk sedap tak mahu letak msg

    orang selalu tambah kentang dan tomato dalam masakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good info tu Mama. T.kasih..
      Pasni kena tambah byk kentang utk penambah perisa nampaknya.

      Delete
  5. Ibu pun baru tau apa fungsi keluak. Rasanya macam mana agaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arwah ayah saya masa sy kecik2 suka buat sambal keluak, skg ni mkn pun dah jadi rempah dlm sup.. so tak tau mcm mana nak gambarkan rasa dia.. Ibu. Yg pastinya klu buat sup rawon tanpa keluak.. tak akan jd rawon.

      Delete

Pasti anda terlalu terkesima kan baca entry saya ni
hingga malu2 nak tinggalkan komen.... hik hik...