Wednesday, October 31, 2018

Resepi Steamboat Asam Pedas

Resepi steam boat asam pedas.. ni bagus untuk hidangan raya, birthday budak2 dan sbgnya... sebab senang je.

Hari tu orang tengah ramai.. jadi boleh la ai main masak2 banyak sikit..

Ni Aussie style.. 
Guna mana yang ada je..
Janji halal..

You guys kalau kat Malaysia pasti banyak pilihan paste asam pedas di pasaran.  So tinggal pilih mana yg paling sedap.




Mula2... belilah apa2 fish cake dan seumpamanya yg halal..


Then....     sediakan kuah...


.
.
.
.

Tidaklah susah membuat kuahnya ye..
Anak kucing atau kanak2 tadika  pun boleh buat ni.. haha..
So.. tiada alasan untuk bermalas2an..




Bahan2 kuah   :   1 paket instant asam pedas (I guna brand nyonya spt dlm pic tu) dicampur dgn sebotol paste tomyam halal.. atau kalau takde.. guna la apa2 paste tomyam.

Masukkan dlm periuk berisi air.   Didihkan.. bubuh garam.  Siapppp!.  Agak2 kurang sedap.. bubuh la apa2.. fish sauce atau apa2 je lah.

Alamak!. Sorry.  Pix tak ikut turutan.




Lepas kuah dah siap tu.  Uoll celur le bahan2 sampingan tu (fish cake, sayur2 dsbnya).  Ai guna periuk lain.. untuk mendapatkan efek2 kerajinan dan nak bg "dorang" tu lawo sikit dan sayur pun nampak segar.  Tak suka main lebur je dlm periuk kuah sekali harung.  Dah siap celur tu... baru masukkan dlm kuah.

Ok dah.  Assalamualaikum.

3 comments:

  1. Wahhh mudahnya resepi, sejuk2 ni sedap juga

    ReplyDelete
  2. macam kat sini oden ke apa namanya, pernahlah geng2 opis ni buat

    ReplyDelete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.