Wednesday, October 23, 2019

Pernah Tak Duduk Rumah Makan Tanggung?.

Kidsss nowadayssss!!
Baru kena cuti sikit dah kebosanan.  Itu ok lagi, masih juga abah dia bagi "elaun" walau tak la banyak... tapi at least ada... Nak.  Oh  kids nowadays. (I am talking about my kid, not me).

Ai ingat lagi zaman2 terpaksa duduk rumah org tua di kampung sebab company tetiba shut down.  Pasal lesen kot.  Pagi ptg makan tido, dah la tak de pakwe lagi masa tu... Hahaha.. Pastu ada satu habit asik nak beli majalah2 omputeh, konon nak bagi fluent in English... :P.    Lagi perabih saki baki gaji yg tinggal ciput dlm akaun.  Tapi tak pernah menyesal sebab I can see the impact dia skg.   Zmn tu tak mcm skg segalanya boleh dpt kat tenet.  Tapi paling menyesal dok beli baju di saat2 dlm proses pengangguran.  Walhal arwah ayah ada juga belikan walau pun kurung.

Pastu  tak tau apa jadik dgn co-workers yg lain.  Ada juga member  beruntung sbb pandai menjahit, yg lelaki2 mungkin buat kerja2 kg kot sementara tunggu company bukak balik masa tu.


Sesaja ku membuka ruang kenangan.   Sungguh semuanya itu indah.  Kau tak akan berjumpa lagi saat2 makan tanggung sebegitu lagi.   Meski ada (mungkin ditanggung suami) tapi situasinya dah berbeza.






So, cherish the moment when they still in yr hand. They'll never return, U'll never able to recreate the feelings.

Gadis2 zaman skg tak menyeramkan macam zaman dulu.  Zaman Mama kalau asik terperap karang tetiba dipinang...  Ohhww we were so scared back then.  Kekeke..  Alhamdulillah semuanya telah dilalui dgn jayanya.



p/s. :.   Berapa lama anda pernah duduk rumah dan apa yg dilakukan?.


9 comments:

  1. zaman ammi tak berapa nak seram sebab bukan ada rupa pun org tetiba nak masuk minang ni. hahahha.

    Ammi pernah menganggur for less than 6 months je. Dok rumah tgk tv makan tanggung ooit cangkung, tp pepagi buka paper search for job dulu. Hantar application.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah Ammi ni merendah diri pulak, entah2 ramai beratur masa tu nak meminang.

      Oh ya baru teringat.. buka paper tu mmg satu kemestian masa tu utk cari job.

      Delete
  2. kak dulu pun memang asyik keja ja walaupun masa tu dah habis spm dan stpm. lepas habis degree pun, keja ja apa yg ada. takda masa nak memilih. huhuhu

    ReplyDelete
  3. Pernah...tiap kali UTM cuti sem 10 minggu. memang mati kutu, nak study tengah cuti. nak keje part time abah tak kasi. hari2 pergi public library baca novel..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ya la Yan, baru teringat.. library was the one yg Ahkak kunjungi, padahal library BP tu blom ada apa sgt masa tu.

      Delete
  4. lepas abis degree duk umah.. lame jugak 3 4 bulan.. mas tu belajar jahit. kemas rumah, kena masak .. hehehe da macam bibik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belajar menjahit tu yg best!. Hilang bosan dan mempelbagaikan kemahiran.

      Delete
  5. ini cerita KLMJ..

    memang menarik untuk dikenang

    ReplyDelete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.