Saturday, April 25, 2020

Jus Timun Selasih Masam Manis Untuk Berbuka

Assalamualaikum...

Harap2 post ini tidak membuat sesiapa terliur di bulan posa.    Nak kongsi resepi juadah berbuka ni.  Kat rumah ni tak de lah laris sangat sebab cuaca sejuk.. tapi 
semalam buat jelly.. terlebih pulak.  So ai carry forward untuk iftar hari ini menjadi beverage.

Cucumbers are 90% water. Dissolves kidney bladder stones. Anti cancer . Heals stomach ulcers .Regulates blood pressure. Hydrates the body. Relieves headache. Promotes healthy skin.




Resepi

Jelly (optional..tak de pun tak pe).
Timun - Sagat.. tapi ai potong2 je..
Limau nipis - ambil jus shj..
lagi byk lagi sedap.
Gula + air - larutkan.
Biji selasih - 2,3 SB.




Masa ni belum beli biji selasih lagi..
so tidak terapung2 di situ.



Ok dah bubuh biji selasih



CARA

Biji selasih rendam dgn air panas..
Biarkan sehingga "memBERUDU" (ayat sendiri.. tiada dlm kamus Dewan).

Masukkan bahan2 jelly, Gula.. jus limau dan lain2 tadi ke dlm bekas.. then masuk selasih tersebut.
Simpan dlm peti ais hingga masuk waktu berbuka.






It supposed to be like this ye..
Masa ni beli di ekspo..



Nota :. Iftar 2 Ramadhan, Perth.

1 comment:

"Lisanmu adalah Syurga Nerakamu."
Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.