Saturday, June 5, 2021

20 Cadangan Resepi Lebihan Buah Kurma

 Assalamualaikum uollz..

Tahun ni kami tak banyak sangat leftover kurma sebab beli pun tak banyak.  Secoet yg berbaki itu mungkin nak buat cengkodox saja.   Jika kena dgn cara menggoreng dan batter diadun dgn step yg betul, rasa pun tak lari dgn cempedak mahupun pisang goreng.


Cengkodox kurma in de making.


Bagi anda yg ada lebihan kurma yg banyak di rumah, ini ada 20 cadangan yg bernas untuk anda cuba.   


1). Kurma goreng.

2).Sebagai subtitute untuk acar kismis.

3).Blend campur ke dlm sambal tumis. Tak payah tambah gula lagi.

4). Tepung Talam Kurma. Resepi sila google.

5). Buang biji kurma gantikan dgn badam kemudian salutkan dgn coklat.

6). Acar Ikan Talang Kurma.  Resepi sila google.

7). Biskut makmur - potong kecil2.. gantikan kurma sbg inti biskut makmur.

8). Untuk tumis sayur, grill sayur, Sup sayur, grill ayam, kari ayam/daging/ikan Kukus, singgang ikan dll.

9). Ayam kampung masak merah letak kurma.

10). Puding kurma, kek kurma.




11). Gulai daging berkurma. Letak dlm 3, 4 bijik.

12). Ayam masak madu:-

Rendam 5/6 bj kurma yg telah dibuang biji.

Blend dgn 1 senduk madu dan segenggam kismis yg digoreng terlebih dulu.

Tumis dulu 4 beradik,  bwg merah, halia dan bwg putih yg telah diblend...setelah wangi masukkan kurma yg diblend tadi dan serbuk cili..dah pecah minyak..masukkan ayam yg telah digoreng separuh masak,..biarkan hingga masak dan rasakan dgn garam dan gula.


13). Buat sambal ayam..blend skali dengan cili kering, halia, bwg merah, bwg putih.


14). Cengkodox kurma - sama je mcm jemput2 pisang, cuma kurma tu buang biji, gunting & blend je. Masukkan sedikit yis & gula pasir, garam secubit dlm tepung then goreng bulat2 mcm goreng cekodok. 




15).  Blend, masukkan dlm kuah mee.

16).  Puding roti kurma bersos  kastard kurma. Rendam dlm air dulu buang kulit baru blend.

17).  Sambal belacan buah kurma.  Kurma sbg pengganti gula.



Emmmm yummy!.


18).   Tart gulung inti kurma sbg pengganti nenas.

19).  Buah kurma basuh dan buang biji, potong kecik2, tepung beras, santan, garam sukatan mcm kepala tepung talam  tapi biar dia lembut sikit.. masukkan ke dlm loyang taburkan kurma, kukus sampai masak. 

20).  Ongol2 Kurma Kukus :-

Kurma buang biji

Susun dlm loyang

Santan pekat + tepung jagung sikit je +

garam gaul sebati

Tuang dlm loyang  

Kukus dim 10-15 minit

Siap.




Selamat Mencuba.   



5 comments:

  1. Wah, cadangan-cadangan yang menarikla, tak terfikir pulak saya nak buat mcm ni..betul jg ni, daripada simpan je makan sikit tah2 akhirnya buang, baik gunakan dengan cara-cara mcm ni.....

    ReplyDelete
  2. bila dah tak puasa... jd malas makan kurma. hehehe

    ReplyDelete
  3. Wahhh idea yang bernas.

    Kat 🏡 ada 2 kotak lagi, boleh cubalah pagi esok untuk sarapan.

    ReplyDelete
  4. Oh dahulu emak pernah buat tart kurma. Hehe ada gulai daging kurma yang unik.

    ReplyDelete
  5. Tak sangka kurma boleh dipelbagaikan. So far saya blend dengan susu, cara lain boleh cuba next time, good idea.

    ReplyDelete

"Lisanmu adalah Syurga Nerakamu."
Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.