Thursday, October 9, 2025

Garlic Butter Salmon untuk makan malam.

Lama tak berkongsi resepi.   Ok Puan2,  Chef Mirror kongsikan resepi salmon dinner kami malam tadi, yang dimasak sempurna dengan sos mentega bawang putih yang berlemak dan harum, menu mudah yang siap dalam kurang 20 minit.

Butter guna yang harga biashe2 pun ok je, sebab ini bukan kek atau pun cookies.


Abaikan garlic yg tidak dicincang sempurna,  tak guna chopping board kegemaran, guna yg hok comey ni je.


📝 Bahan-bahan:

  • 2 keping ikan salmon (anggaran 150-200g setiap satu)

  • Garam & serbuk lada hitam secukup rasa

  • 2 sudu besar mentega

  • 4 ulas bawang putih (dicincang halus)

  • 1 sudu besar jus lemon (pilihan)

  • 1 sudu besar daun parsli segar (dicincang) atau serbuk pun boleh.

  • Hirisan lemon (untuk hiasan, pilihan)


👩‍🍳 Cara-cara:

  1. Perap salmon dengan sedikit garam dan lada hitam. Biarkan 10-15 minit.

  2. Panaskan kuali non-stick atas api sederhana. Masukkan mentega dan biar cair.

  3. Tumis bawang putih hingga naik bau (jangan sampai hangus).

  4. Letakkan salmon dalam kuali, kulit di bawah dulu (jika ada kulit). Masak selama 4-5 minit.

  5. Balikkan ikan dengan berhati-hati, masak lagi 2-3 minit atau hingga masak ikut citarasa anda.

  6. Siramkan jus lemon dan taburkan parsli cincang sebelum tutup api.




Sedia untuk dihidang. Boleh dihidangkan bersama nasi panas, kentang lenyek atau sayur stim.   Miss Mirror letak kacang peas je.  Bubuh terus, tak de stim2.  Serbuk parsley dah habis, bubuh origano pun alhamdulillah sedap.  Boleh tambah cili flakes bagi yg suka pedas.



5 comments:

  1. Wah menarik...boleh la cuba nanti..salmon tu kalau ganti ngan ayam or udang or daging boleh x kak? SA x makan salmon

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA - Resipi ni sebenarnya bergantung pada sos, bukan pada salmon tu sendiri. Jadi boleh guna ayam or udang. Guna dada ayam atau paha tanpa tulang, potong nipis atau kecik2 supaya cepat masak & mudah serap sos. Jika udang, buang kulit.

      Selamat mencuba.😍

      Delete
  2. Dari banyak ikan, saya memang penggemar salmon sangat. Sebab tak amis. Tapi tak pernah masak sendiri, selalunya pilih menu ini saat sedang makan di luar.

    Teringin juga nak buat lah. Apalagi ini simple, tak lama masaknya 😁😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fanny - Ya. Ini penyelamat ketika mood M melanda sbb pantas.

      Delete

"Lisanmu adalah Syurga Nerakamu."
Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.