Assalamualaikum guyss.
Pernah tak berada dalam fasa keliru ketika nak masak sesuatu, tak kira la resepi apa pun.. “Eh resepi ni kena bubuh bawang ke tak?.”
“Eh!. Letak halia ke tak?”.
Jawapan sebenarnya ialah ikut negeri masing-masing. Tak de yang betul, tiada yang salah. Semuanya betul. Ibarat macam.. dari masakan itu, kita boleh tahu anda dari negeri mana. Tell me your birth place without telling me your birth place. Ha gitchew.
Macam contohnya arini ai masak Ikan Goreng Berlada. Mungkin berbeza dgn cara anda.
Tu je bahan dia. Ada cili merah dan cili padi sikit. Ikut selera masing2. Ada certain orang tak bubuh pun bawang, lada je semata.
Guna minyak yang sama, tumiskan pula bahan2.
Tak semangat nak menumbuk lumat, takut terganggu jiran tetangga. (Alasan. Sebenarnya tangan dah lenguh).
Makan dengan bayam masak air je dan nasi panas2. Itu pun dah sedap nak menangis. Memang menambah2 nasi dan ayam pun tak mati (teringat kawan ai cerita, org2 tua zaman dulu kalau tak habis makan, ditakut-takutkan anak2 tu… nanti ayam mati). Pelik pulak, di manakah hubungkaitnya?.









Betul, tidak ada yang betul dan tidak ada yang salah dalam masakan. Itu sebabnya ada istilah masakan warisan, samada warisan keluarga dari nenek moyang atau warisan negeri tertentu.
ReplyDeleteSelalu nasi nangis je..tak pernah pula dengar ayam mati..hihihi
ReplyDeleteBab masak ni takde yang salah atau betul. Ikut la nak buh bahan apa.
ReplyDeleteBetuuuul kak. Masing2 daerah punya kebiasaan masak masing2. Saya waktu di Aceh dan Medan, sukaaa sangat dengan soto di sana, sebab pakai santan. Jadi rasa pun lebih gurih. Tp pindah ke Jawa, dapat suami orang Jawa, shock dengan soto mereka yg light sangat, tanpa santan 😂. Tapi lama2 jadi sukaaaa.
ReplyDeleteSama2 soto, cuma beda bahan.
Duuuuh nampak sedap ikan balado nih 😍😍. Saya suka ikan balado, tapi tak pernah buat kalau pakai ikan. Soalnya saya tak pandai kalau mengolah ikan. JD biasanya buat balado daging atau ayam
Sama lah kak, dulu masa kecik kalau nasi x habis, dikatanya nnt ayam mati, tp kalau sekarang anak² jawab kita x bela ayam pun, hmm baiklah... malas dah.. haha
ReplyDeleteBetul, dalam masakan ni tak ada betul tak ada salah. Ikutlah cara masing-masing. Sedap tu ikan goreng masak berlado. Ngam lah tu dengan sayur bayam.
ReplyDeletehahaha..tak pernah dengar pulak istilah ayam mati.
Eh..eh..cara kita masak sama la kak...bahan tu mmg selalu SA guna untuk goreng berlada...eh..nak buat jugak
ReplyDelete