Sebab nak belanja Mama dia..
Yeyyyy!. Mama pun hepi dah mcm bayi.
T.kasih lah Ain ye..
Walau sudahnya 70%..
duit Mama juga yg keluar..
Hua ha ha..
Kalau nak jual handbag..
Terpaksa ler menggedix dgn handbag..
so... jgn maree k!.
Untuk nota :
Parking kat area2 Fremantle Market ni
8 dollar sejam.
Cuaca agak cantik hari ni..
Creme brulee..
Pernah buat manually.. Qistina merengek
sgt nak mkn masa tu..
(Manual maksudnya tak guna blow torch)
This is what we call blow torch.
(Pix credit to e-bay)
Selalu kan nampak especially pembuat2 kek di luar sana?.
ok kalau nak buat creme brule ni manually..
Kita guna pemanasan sudu
(Sudu dipanaskan atas stove.. dan
cucuh immidiately pada permukaan creme yg kita dah tabur gula utk proses cramelize).. so akan membentuklah kepingan2 gula yg kecoklatan.. bagai kaca.
But.. there is one other suggestion that I read..(mcm agak menakutkan) tapi ai tuliskan jugaklah.. sekadar utk info bersama..
- Set our oven on broil (high) put our rack on the top shelf.
- Let the oven get nice and hot (3-7 minutes).
- Fill an oven safe dish with crushed ice and water and place your dishes into the ice/water bath.
- The cold bath should keep the custard from cooking, but the sugar on top will heat till it caramelizes.
- It'll only take 3-4mins
Be careful.. sbb takut juga berlakunya "thermal shock" pada dish tu bila melibatkan suhu panas (oven) bertemu sejuk (ais) pada acuan kaca kita tu. Eh entahlah.. mandai2 je aku ni. Maybe I need to google more what remekin all about dan tahap ketahanannya.
Sekadar berharap untuk anda cuba sendiri (resepi sila google)... sbb klu kat luar, kdg2 ada alcohol.. (tak taulah klu kat Msia).
Oh ya.. kat Fremantle ada pertunjukan kreta tadi. Mls nk upload semua. Upload 1 ni je sbg kenangan.
Assalamualaikum Wmbrth
ReplyDeleteSalam hari isnin sis. freemantle tu kat mana
Waalaikumussalam Mazni.
DeleteFremantle.. masih di Australia juga.