Saturday, April 21, 2018

Kisah Seorang Yang Bicaranya Tersusun dan Cool

Assalamualaikum uollz..

Bila suami menceritakan tentang sahabatnya yang cool dan  bicaranya tersusun. Ai pun tros terbayang kawan ai zmn dulu2. 

Bukan ai sorang je yg cakap.. tapi kawan2 yg lain pun telah bersetuju mengklasifikasikan "kakak" tersebut memilikki "keajaiban" tersebut - bahasa tersusun.   Agak2,  korang ada tak keajaiban itu?.  Sila mengaku..  hihi.


Ayat2nya bagai seorang ahli physcology menasihati pesakitnya,  bagai sebuah karangan novel yg puitis, bagai para bangsawan sedang mengadap di balairong seri..   sedap didengar oleh semua sahabat2 yg lain, tiada yg menyakitkan hati,  malah penuh hikmah dan fakta.


So,  wahai anak3ku...  silalah contohi insan2 yg telah Mama dan Abah describekan ini.    Ianya perlu latihan dari kecil dan banyak membaca hal2 berfaedah.




Selain hal2 di atas, kefasihan berbahasa juga merupakan 1 faktor untuk "sedapnya" sesuatu bicara itu didengar.  Tak kiralah bahasa apa pun.    Lontaran vokal pun penting. 

Skg kan trend orang berniaga on line buat live kat media social. Yg ada tu Ya Allah..  ngantuk ai dengar suaranya.  Nak tengok pun tros Zzzzzzzzz..   Cergas2 ler sikit.


p/s  :    Mcm Joco ni...  manjang enggan bercakap.  Dia cakap bila perlu je.. contohnya nak masuk rumah, baru nak mengiau  kat tepi tingkap bilik Mama.





8 comments:

  1. Replies
    1. Ann - Haha. Tp aritu nmpk 1 video kat FB, kucing org tu pandai ckp "nak kluar". So cute.

      Delete
  2. Kucing saya pun sama jer..miaw bila nk minta biskut kucing dan suruh buka pintu. Kalo x...jgn harap nk dgr suara.selaku saya bt lambat bg dia miaw lama sikit.
    Zaman sekolah dl ad juga kwn yg pandai susun bicara..alhamdulillah sekarang dh jd lecturer.happy tengok kawan dh berjaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kucing Putri pun mcm tu ye?. Kucing berkarisma namanya tu, bercakap bila perlu je.. haha.

      Delete
  3. Bukan identiti saya tu, jika adapun penyamaran semata2.. 😀😀😀

    ReplyDelete
  4. Ibu singgah blog walking hari isnin sis sam puan surga. Raya ni balik Malaysia tak?

    ReplyDelete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.