Tuesday, January 29, 2019

Bila tangan terkena minyak panas.

Assalamualaikum uollz..
Last 2 weeks tangan ai terkena minyak panas masa sibuk2 prepare breakfast guna pan baru  Mr Shashal..  (I told U kan pan tu abah dia hadiahkan special utk dia pakai sorang je).

I tod  ai dah jadi OKU masa tu.. hik2..
Pastu anak3 plak buat ekspresi terperanjat!.
Macam Mama dia dah kemalangan apa je.

"Scar selalunya mestilah permanent".  Kata dorang.   Sesaja la tu nak buat Mama gundah gulana.



Ni keadaan masa dah 3 hari.. mcm keluar melepuh2 ala2 meletup.  Serupa henna pun ada.

 In fact, masa terkena tu ai sempat juga jirus kicap (inshaallah kicap dikatakan contains soya yg mana menjadi agen mengurang pelepuhan).

Ai pun apa lagi... tanya lah Mbah2 Google..
Aikkk!!!  Pelbagai2 plak entry2 yg menakutkan.  Ada yg kata sampai setahun baru hilang.   Ada yg tak hilang langsung.
Ada yg tersalah beli ubat lantas makin teruk scar tu..

Tapi ai masih cool lagi..
Tak de la sedih sgt punnn...
Sebab.... sebab ai dah kawin kot.... kekeke..

Sampai la ai video call my MIL...
Beliau pun turut terkejut!!.
Lantas suruh bubuh OLIVE OIL...


"Tak pe... nanti cari kulit pisang..". Kata MIL..


Dan2 lah ai bubuh olive oil yg mmg sentiasa ada dlm bilik dan dapo.
Malas la plak nak makan pisang nak ambik kulit...
Tapi sekali dua je ai bubuh olive oil tu... pastu malas.



Teringat juga alove vera tepi rumah..
Tapi malas nak petik..
Cuaca panas berdentum..

Alhamdulillah... tak lama tu..
Yg meletup2 hitam tu terkupas2 sendiri..
Dan... akhirnya Allah ghaibkan semuanya.
Alhamdulillah... begitulah ceritanya.
Pic terbaru sebagai mensahihkan cerita tak de.. sebab malas nak snap.
(Boleh gitu?.  Kikiki... k.bai).



p/s  :  Btw... penyembuhan di atas adalah kehendak Allah ye.  Moga kita bukan dari kalangan membuat "SYIRIK ASBAB" iaitu menyandarkan satu kesan terhadap sebab tertentu yang bersifat adat seperti berpegang bahawa manusia kenyang kerana mkn dan bukan Allah SWT yang mengenyangnya.   Nauzubillahiminzalik. 



No comments:

Post a Comment

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.