Wednesday, March 27, 2019

Apa beza ON dan IN untuk kenderaan?.

Apa beza ON dan IN untuk kenderaan?.
Ok untuk senang faham ai uploadkan gambar2 kenderaan ni ye..    Pic lama2 je ni..  Lately ni impian ai tak mo guna pic google... semua nak pic sendirian berhad yg memang dah ada dalam galeri... so senang tak yah mintak izin.   


Mula2 kita cerita pasal ON...

ON diguna untuk public transport, yg mana kita berkongsi kenderaan tu dengan orang awam.




On a train



On a plane

On a bicycle

-On a ferry
-On a ship


On a bus.



So selain photo2 yang diberikan di atas bermakna gunakan IN contohnya  :-

-  in a car, in a helicopter, in a boat, in a limo, in a truck dsbnya.. dan  kesimpulannya 
di sini ialah
semua pengangkutan yg kecik2 yg kita tak boleh dok jalan kulu kilir depan belakang kat dalam dia...
sampai lenguh kaki.. itu semua guna IN..
Atau erti kata lain... IN diguna untuk private transport  ( tapi ini juga termasuk teksi.).

Ada juga yg tanya..

"Sam... bagaimana dengan bike tu kenapa ON?.".
    
Ok kalau basikal tu sayang... kita menunggang dia, bukan kita masuk ke dlm basikal tu kan jika kita nak kayuh?..  Ada ke orang kayuh basikal masuk dalam bakul?.   Haha.. ok.bai.

Moga ini membantu.





1 comment:

  1. jelas penjelasan yang diberikan.. konsep mudah juga ni nak kasi anak2 murid faham =)

    ReplyDelete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.