Tuesday, March 19, 2019

Idiom 13 - Bang Selebu Kuali Sawa Hujan Gunung Mandi Katon

Eh mana geng idiom ai ni?.  Sila duduk dan jangan lari!.  Haha..
Penat je ai tulis ayat sebijik2 biar mudah mereka nak google translate in english... jangan la melarikan diri.  Ok kali ni ai ada idiom baru ye.

Pic - tiada kaitan dengan entry



"One thing after another" is a phrase to show that you are very angry or upset due to a lot of problems to deal with... especially in a day..   kalau orang Melayu cakap... "ibarat lagu bang selebu kuali sawa..".    Lepas satu... satu... masalah melanda.

Contohnya seperti fenomena yang melanda masa kini.    Lepas ujian kimia Pasir Gudang, kisah korban di Christchurch pula.. lepas tu.. kisah kematian rakyat Malaysia di Lombok.

Moga bertabah lah semua mereka...

Ok lah... itu je nak tulis.   Karang ai muncul lagi.     Penat... baru sampai rumah.






2 comments:

  1. kalo sudah jatuh ditimpa tangga sesuai jugak x ? idioms omputih ni simple and direct tapi bawa maksud lebih kurang sama dgn org Melayu punya sikit2..

    ReplyDelete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.