Wednesday, June 19, 2019

Cerpen : Impian Raya Yang Punah

Oh lupa nak belogkan la kes yg ni... raya hari tu patutnya sedara belah arwah ayah nak meraikannya kat sini... 1 family.. tapi entah macam mana.. imigresen lambat approve,  so tak jadi.   Musnah impianku  nak buat henna sesama di bazaar raya  Tok Arab dan meneman wanita vouge itu shopping2  kat factory outlet yg tgh sale giler2 ketika itu.


Pengalaman Mematangkan Kita

Tapi mujurlah ai telah dimatangkan oleh pengalaman,  dalam pada happy  tunggu beliau nak datang tu... ai dah ajar diri cool2 je. Relax2...... don't put yourself into super excited.  Walau anak3 pun mulanya sama2 happy... sibuk hias rumah itu ini, ai pun dah prepare itinerary, hubby pun dah ku minta beli kuih sebab ai busy dgn tugasan lain tika itu.. mmg tak sempat hadap oven. 

Dah plan dah raya pertama nak cari homestay paling dekat dengan rumah ai.   Sebelum tu beliau nak berjimba2 dulu kat hotel nun jauh kat tepi pantai sana.. two or a day before raya baru nak tukar homestay dekat dgn rumah kami pula.. senang nanti nak gi terawih sesama. Then plan raya kedua nak sambut pula kat homestay beliau makan2 rendang yg beliau nak masak.  Pakai baju raya cecantik... anak3 berkenalan sesama sendiri.. setelah tidak pernah ditemukan. Nak main bunga api sesama.  Nak raya seminggu kat sini sebelum mereka terbang pula ke Auckland. 




"Dan kedua ayah kami dalam kubur pun pasti akan  tersenyum riang melihat akrabnya silaturrahim sedara susuan  ini walaupun telah terpisah oleh kematian.   Begitulah perancangannya tetapi...   sobszzzz.. 



Sobssszz... Bila Allah kata tak jadi... tak jadi la kan.  Dah lambat naw approve so beliau  pun beli ler tiket raya kat negara lain.  So ai pun pasrah.    Ai pun anggap lah.. mungkin ada keriangan lain Allah nak bagi. 

Then.. betul pun.   Janji Allah itu pasti.   As what I told you.. dalam seminggu raya tu kami disibukkan dengan pelbagai jemputan peribadi sampai akhirnya ai pun penat dan  pikir cukup la.. tak yah beraya memana lagi.. event Tok Arab yg postpone tu pun akhirnya ai malas nak pegi.   TAMAT. 






No comments:

Post a Comment

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.