Friday, June 21, 2019

Perasaan Bila Anak Sedara Kawin Tapi Tak Dapat Balik

Selamat Pengantin Baru
Selamat Berbahagia...
Selamat ke anak cucu
Selamat sejahtera... la la la la..

Esok nun di Malaya, inshaallah berlangsungnya majlis resepsi untuk kedua anak sedara ai.

Perasaan ai tak dapat balik??.
Seperti lagu Pengantin tu... alhamdulillah maintain je seadanya.


Tip untuk kekal ceria dan strong??.

Pertama...
Pasti lah Allah bagi dugaan itu bersesuaian dengan para hamba2-Nya.   Ai lebih suka   pikir positif je pada semua perkara.

Sebagaimana "nenek" ai pesan...

"Sam....   if Allah is making you wait.. then Sam.. you need to prepare to receive more than you asked for.."


Ye.. betul tu Nek.... ai percaya adanya letusan2 diamond di balik serpihan2 balang kaca yg berderaian.
Diamond itu menurut "firasatku" bakal sangat besar sekali..  sehingga melimpah ruah...  kekeke..
Ku yakin itu.   Allah tidak zalim..
hanya saja kita yg perlu lebihkan sabar.






Nota. :   tak dapat balik sebab ank3 exam


Bersyukur sebenarnya sebab tiada unsur2 kecik hati pada kakak (Mak Pengantin) ..  malah memahami situasi.       Tak pe... anak beliau pun lebih dari kiraan jari kanan...  nanti kot Una or Nina kawin.. mana tau Cik boleh buatkan gubahan dan rewang 7 hari 7 malam pulak kan?.    Sapa tau kan?.


Tip seterusnya ialah....
Kita juga harus masak macam2..
Kalau kita dalam keadaan lapar dan nampak dorang upload menu kenduri
kendara..  dengan sekumpulan sedara mara tengah sibuk  "membawang" (peeling the onion I mean.. bukan bwng yg tu).
Cuba bayangkan?.  Cuba bayang perasaan kita??.
Dah la lapar...  kang tak pasal2 timbul rasa terkilan pulak rasa nak terbang.
Pastu teresak2 nangis kat bucu katil.
Hmmmm... tak mo macam tu.

Kebetulan hari ni pun ai tgh mood rajin..
Ada ler donut, kari ayam, sayur ala Kak Ogy Ahmad Daud kat atas meja ai masak tadi..
So... pic2 kemeriahan di sana tidak menimbulkan gundah gulana di hati..
malah tertempias sama keriangan itu..
seolah2 majlis itu kat depan mata.

Sekian.










No comments:

Post a Comment

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.