Thursday, June 13, 2019

Macam2 Kisah Duit Raya Tengah Tular

Macam2 ye pancaroba pemberian duit raya tengah tular di Msia sekarang.   Syaitan2 tengah jelez kot sebab uollz dapat memberi.   Dengar ada yg terkecik hati terbukak sampul, ada yg rasa RM 500 tu kecik sangat lantas dibuang kat pokok buluh..  ada yg nak duit raya dia harus digubah jadi bentuk bunga, kalau tak gubah tak mahu.. ada yg tak mo cash... nak cekkk je...

Ada terbaca tak??.    Tak ada.   Macam mana ai yg terpisah benua ni boleh terbaca tapi uollz kat Malaysia boleh tertinggal keretapi?.

Wakaka...  just kidding.. ayat2 4 baris ke bawah tu rekaan semata...  Sorry.   πŸ€£πŸ€£πŸ€£Tapi percaya tak, ia tak mustahil bakal berlaku 10 thn akan datang jika apa yg terjadi hari ini tidak dibendung.

Hari ni The Star turut mengulas hal tersebut dengan tajuk...

"We should teach our kids to be grateful..".




Nampaknya ramai pun setuju dengan pendapat ai kat The Star tu..   Kalau nak deal dengan org yg tak tahu nak appreciate ni.. memang wajar pun tak yah bagi langsung,  so tak de complain.   Hati pun senang.  Duit tu boleh bagi pada org2 miskin.   




pic  atas - bukti yg anak3 tetap ceria walau tiada tradisi duit raya di obersea.. alhamdulillah. 


Regardless how much inside you accept. You should be grateful.   This custom of giving duit raya is merely to make the kids feel happy, and a way for the giver or adult hand out their sincerity and blessing. Those spoiled brat are not entitled to received any duit raya at all.  They need to learn manner. 

2 comments:

  1. saya memilih untuk compile duit untuk anak2...dan bagi pada maknya terus... "ni ada duit raya budak2..."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha.. bernas cadangan Yan tu ye.
      Selain jadi banyak, satu lagi tak payah susah2 nak pecahkan duit sgt. Sampul pun jimat.

      Delete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.