Thursday, September 26, 2019

Soup Kitchen For Homeless

Orang kata... 

"Andai bertambah kaya... Usahlah panjangkan pagarmu...
Tapi panjangkanlah meja makanmu..."

Maka itu lah adanya "SOUP KITCHEN"  kawan2 ai masak tiap Jumaat  untuk para gelandangan Perth (homeless) somewhere in town sana.. (ai blom sempat join lagi.. makanya tak dapat nak cerita lebih spesifik).  Situasinya pun tak dpt dibayang lagi sbb cuma dengar mereka berkongsi keterujaan. 



Sekadar pic hiasan.. bekal aritu.. finally dpt juga upload pic


Cuma.. motif entry ini ialah... mengingatkan diri sendiri akan betapa mulianya niat murni sahabat2ku itu dgn menjoinkan diri untuk take part on Soup Kitchen agenda.   Mereka ini sentiasa mengambil peluang berbakti dan bersedekah selagi Allah masih beri peluang bernafas.  

Istilah "Soup Kitchen" memang begitu lah adanya... kumpul2 duit kongsi2 masak untuk homeless.  Ai dengar pun tros terbayang sup pulak..  aritu kan demam.. tros terliur2.  Haha. 

So.. why not orang2 kat tanahair buat juga aktiviti ni kan?.   I suggest uollz buat kat IPT yg kadang2 ada student2 ank org susah.  Terpaksa ikat perut untuk sampai ke hujung bulan.. asik makan Mee segera.  At least dpt makan yg berkhasiat tiap Jumaat pun kan berbaloi juga.

Ok lah bye.... Assalamualaikum.



4 comments:

  1. setakat ni ammi belum pernah lagi contribute utk project macam ni. kalau ada pun share-share dengan kawan utk taja ustaz (tenaga pengajar) ke surau-surau kat tempat yg agak susah penduduknya. sebab yelah takkan ustaz tu nak datang percuma kan sebab mungkin itu juga mata pencarian ustaz tu.

    ReplyDelete
  2. teringin juga nak join projek mcm ni.. nak kenal lebih lagi cara hidup mereka ni

    ReplyDelete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.