Sunday, February 21, 2021

Exam Besar - Ibu Yang Kena Stay Up

"Nikmat apa lagi ingin didustakan??."

Tu la mungkin asik berkeluh kesah, lupa pulak nikmat-Nya yg telah diberi.   Astagfirllahalazimmmmm... Sammm... Sam.    Bila uollz tulis tentang candidate SPM tahun ini usia 18 (akibat Covid),  tetiba teringat anak sendiri yg sebaya mereka.   Examnya telah pun dilalui last year lagi.. sbb pandemic kat sini tak teruk sgt..( cuma pernah juga melalui virtual learning masa mula2 Covid melanda).


Lantas bagai tersedar dari mimpi.. mungkin alpa oleh hasutan ablasa, asik menghitung puing2 rindu kampung halaman, mengira jumlah2 air mata yg tumpah.. tanpa  menimbang kira nikmat2-Nya yang banyak yg telah Allah berikan ini.   Astagfirllah.   





Result?.

Awal bulan  lepas tetiba henpon Mama dihujani ucapan tahniah.  Di wassap dan di FB.   Terpingga2 Mama, mana pulak kawan2 Mama dapat berita?. Rupa2nya... nama Cik Q terpampang di mesjid2 Perth, page sekolah dan group2 perantau Aussie.. menandakan segala tangisannya telah Allah bayar "cash".    No pain no gain kan?.   Alhamdulillah... hilang tros segala penat lelah dan stay up (mama yg stay up utk dia tiap kali exam.. takut dia terlajak bangun... haha).  


Tapi... sebab itu semua sekadar baru permulaan kejayaan, bersederhana sajalah kita dalam bergembira Nak Sayang.    Jgn nak melompat2 sgt.  Saja Mama tulis semula, sebagai menghiburkan hati.. walaupun ini cerita "basi".    Kurang2 usahamu rasa dihargai.. oleh seorang ibu.





Well. Doakan  moga puteriku, Cik Q terus berjaya ye puan2..  this week dah start Uni.   Begitu juga utk calon2 SPM di luar sana.


p/s :

Tuhan sering menyembunyikan kemanisan di sebalik kepahitan agar kemanisan itu lebih indah.


8 comments:

  1. Tahniah.
    Alhamdulillah saya tumpang gembira.
    Terima kasih ingatkan saya pasal nikmat yang telah diterima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. NA - Thank you!!. Saja buat entry ni utk hibur2kan hati. Hihi..

      Delete
  2. Alhamdulillah. Tahniah anakandanya, tahniah kedua ayah ibunya. Moga terus berjaya dunia dan akhirat. Aamiin.

    ReplyDelete
  3. Wah, alhamdulillah dan tahniah utk anakanda Qistina..semoga terus menjadi anak yang membahagiakan mama ya... rasa berbaloi penat lelah ibu bapa bila anak2 mendapat kejayaan kan... makin legalah nampaknya ni, dah dua orang yang memasuki fasa lain ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aisy - T.kasih. Masyallah terharu rasa bila Aisy ingat nama anak3 ai dan segala kronologi. Hihi. Lebiuu!.

      Delete
  4. tahniah Cik Q..
    selamat menempuh alam Universiti pulak

    ReplyDelete

Komen anda adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin blog tidak akan bertanggungjawab atas komen yg berbentuk umpatan atau kejian.